Unieke schoolfoto’s ontdekt uit 1936 ~ 1948 in Altweerterheide

Historie Reageer 2 min. leestijd
Unieke foto's van leerlingen basisschool St. Jozef Altweerterheide

Onlangs werden 130 negatieven van schoolfoto’s uit de periode 1936 ~ 1948 gevonden. Alphons Timmermans, die toen leerkracht en later schoolhoofd was van basisschool St. Jozef in Altweerterheide, maakte deze bijzondere foto’s.

Hij legde zowel leerlingen als enkele leerkrachten vast, waarbij de beelden een breed scala aan emoties tonen, variërend van vrolijk spel tot serieuze momenten van straf. Daarbij bieden de foto’s een fascinerend inkijkje in het dagelijks leven op school in die tijd.

Bijzondere vondst

Alphons Timmermans gaf de negatieven vele jaren geleden aan Ressie Haex (93). Omdat een deel van de foto’s uit haar eigen schooltijd stamt, hadden de beelden ook persoonlijke waarde. Tijdens een verhuizing ontdekte haar nichtje, Marja Clement, samen met haar achterneef Dion Huiberts deze negatieven opnieuw. Ze besloten ze te digitaliseren en te vergroten. Daarbij bleek al snel hoe uitzonderlijk goed de fotokwaliteit voor die tijd is.

Help mee gezichten te herkennen

Op maandag 30 september 2024 om 19.30 uur worden deze unieke schoolfoto’s tentoongesteld in de Heilig Hartkerk aan de Bocholterweg in Altweerterheide. Bezoekers worden uitgenodigd om te helpen, zodat de gezichten van de leerlingen en leerkrachten op de foto’s geïdentificeerd kunnen worden. Neem daarbij vooral oude foto’s van familieleden mee om vergelijkingen te maken en zo namen aan de gezichten te koppelen.

Samenwerking

Dit evenement is georganiseerd door de Dorpsraad Altweerterheide in samenwerking met de Geschied- en Oudheidkundige Kring “De Aldenborgh”. De toegang is gratis, en elke vorm van hulp wordt zeer gewaardeerd. Bovendien is iedereen welkom om bij te dragen aan het identificeren van deze historische gezichten, zodat de geschiedenis van basisschool St. Jozef nog completer wordt.

Deel dit bericht
Geef reactie