Bij een inspectie vorig jaar bleek dat in de gemeente Weert 268 bomen niet meer veilig of ongezond waren. De meeste van deze bomen zijn vorig jaar gekapt.
Dit jaar worden de overige bomen gekapt. Daarnaast is er dit jaar een lijst samengesteld met bomen die overlast veroorzaken. Dit meestal als gevolg van klachten. Die klachten zijn beoordeeld via een overlastmatrix. Een aantal van die bomen wordt nu gekapt. Dat was de enige mogelijkheid om de overlast op te lossen. Met de Stichting Groen Weert is overeenstemming bereikt over het kappen van de resterende bomen van 2016 en de bomen op de nieuwe lijst. De bomen worden vóór 15 maart gekapt zodat voorkomen wordt dat de vogels worden gestoord in het broedseizoen.
Procedure
Om de bomen te mogen kappen is een kapprocedure gevolgd. Voor 9 bomen is een kapvergunning aangevraagd. Voor de overige volstond een melding. Tijdens deze procedure was het mogelijk bezwaar te maken. Die bezwaartermijn is nu verlopen. Daarmee is de procedure afgerond voor deze bomen. Voor alle 118 bomen is toestemming om ze te kappen. Er worden 75 bomen herplant.
De gemeente Weert vervangt alleen bomen als de toekomstverwachting van de bomen gegarandeerd is. Daarvoor is het nodig dat de bomen ondergronds en bovengronds voldoende ruimte hebben. Op de plaatsen waar geen bomen worden herplant is er onvoldoende ruimte aanwezig. De kosten voor het onderhoud worden daardoor te duur.
Locaties
In de komende periode worden op 65 locaties bomen gekapt. Op sommige locaties gaat het om meerdere bomen.
Bekijk een lijst met de locaties (PDF, 66KB):
http://iwdg.nl/2mhGxub
De bomen van Laar (diverse appelbomen) geef maar aan D66, kunnen ze een voedselbos mee beginnen 🙂
118 kappen, 75 planten, je hoeft geen rekenwonder te zijn om conclusies te trekken. Als je in Weert dus 118 bomen kapt zijn er nog maar 75 plekken waar je een boom kunt planten met een goede levensverwachting. Dus moeten de burgers zelf maar op hun eigen grond planten. Ik begrijp nu ook waarom er in een aantal wijken en buitengebieden veel (gezonde) bomen zijn gekapt en niets voor in de plaats geplant (ik laat gras zaaien even buiten beschouwing). De gemeente had gelijk. Die bomen hadden inderdaad geen levensverwachting want de gemeente moest bezuinigen.
Klopt niet helemaal maar dat is je niet kwalijk te nemen. De verwarring komt wederom door het persbericht dat beter opgesteld had moeten worden. Ik heb eind vorig jaar navraag gedaan hoe dit zit. Op 75 plekken waar een boom wordt gekapt komt er later een terug. Op 43 plekken niet omdat deze plekken eigenlijk ongeschikt zijn voor een boom. Dat betekend niet dat deze bomen niet gecompenseerd worden, zo worden enkel niet meegenomen in deze cijfers. Het aantal bomen in Weert neemt nog steeds toe. Deze nieuwe bomen worden aangeplant op plekken waar de leefomgeving voor een boom wel goed is. Exacte cijfers heb ik niet.
Dan ben ik benieuwd naar de reden van het vervangen door gras van praktisch alle struiken en bomen tussen de randweg Noord en Oda 1 en 2. Komt bij dat 50 bomen in een wijk voor de bewoners daar meer het idee van groen geven en beter meehelpen aan verbeteren van de luchtkwaliteit dan 50 bomen extra in een bos.
whoe kan ich det hout halen
Die prijs voor de groenste stad is toch geen wisselbeker hoop ik?