VIdeo – De inzet van WhatsApp als buurtpreventie en babbeltrucs waren woensdagmiddag twee belangrijke onderwerpen die centraal stonden tijdens een informatiemiddag bij de ouderenvereniging in Tungelroy.
WhatsApp
De opkomst was groter dan verwacht. 50 personen kwamen af op deze informatiemiddag waar de gemeente Weert en de politie de ouderen informeerde over de mogelijke onveiligheden waarmee men in het buitengebied mee te maken kan krijgen. Slechts twee van de aanwezigen gaven aan WhatsApp te gebruiken als middel voor buurtpreventie. Voor veel ouderen is WhatsApp een ver van hun bed show. Desalniettemin vinden de gemeente en politie belangrijk dat men alert is en blijft op verdachte situaties en deze meldt via de ‘normale’ telefoon. Het doel was dan ook om de zogenoemde meldingsbereidheid onder ouderen te vergroten. Wanneer men meer verdachte situaties meldt bij de politie kan men daar ook naar acteren.
Babbeltruc
Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij mensen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij hun geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten.
Het gebeurt overigens niet alleen bij woningen, maar ook bij pinautomaten en in supermarkten. Bekijk een (360 graden) film die ook in Tungelroy werd vertoond:
https://youtu.be/TXJ9A6v3WCA
Als er bij mij aan de deur een komt BABBELEN….heeft ie DIKKE PECH..!!!!!!!
voorlichting is altijd goed. Echter, enige context was in dit bericht wel op z’n plaats geweest. Tungelroy omvat een 321 huishoudens. De WhatsApp groep ‘Buurtpreventie Tungelroy’ is een 190 tal bewoners groot. En aan de ‘nextdoor’ groep Tungelroy nemen een 78 huishoudens deel.
Wat is je punt?