Een delegatie uit Tsjechië is in Weert om kennis te maken met de lokale aanpak van zorg voor mensen met psychische problematiek. Een delegatie van 12 personen uit de regio rondom Otrokovice bezoekt onder andere het Zelfregiecentrum en het project Fatima aan Zet. Hulp van vrijwilligers bij zorg is in Tsjechië een onbekend verschijnsel.
De Tsjechische delegatie bestaat uit twee burgemeesters en 10 welzijnswerkers van de sociale diensten. Loco-burgemeester Sterk ontvangt hen donderdag 2 maart op het stadhuis.
Uitwisseling van kennis
Het doel van het bezoek is met eigen ogen ervaren hoe kwetsbare mensen met psychische problemen kunnen meedoen in de samenleving. Hans Marechal, betrokken bij onder meer Fatima aan Zet en in het dagelijks leven werkzaam bij GGzE in Eindhoven, onderhoudt al tien jaar intensief contact met de Tsjechische projectleider. Met de informatie die de delegatie in Weert verzamelt, wil men de zorg in de regio Otrokovice verbeteren. Daar ontbreekt het aan opvang voor mensen met een psychiatrische achtergrond, zeker als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen. Zij staan letterlijk buiten de samenleving.
Andere blik op zorg
In Tsjechië is de behandeling voor mensen met psychische problematiek centraal goed geregeld. De zorg en ondersteuning is echter onderontwikkeld. De Tsjechische welzijnswerkers zijn benieuwd hoe de Wmo aanpak in Weert hen verder kan helpen bij het herkennen van problematieken en het stimuleren van zorg uit de samenleving door vrijwilligers. De nadruk leggen op wat iemand wel kan in plaats van wat men niet meer kan, is voor Tsjechische begrippen iets heel nieuws. Ook wil de delegatie meer informatie over zelfhulp en mantelzorg.
Verrek, vae woore de Tjegge vurgaete!
Geeft dat niet aan dat onze zorg/vrijwilligerswerk in vergelijking met andere, ontwikkelde landen zo slecht nog niet is? Zoja, toch weer iets om trots op te mogen zijn…
En aan uw linkerhand ziet u het Regionaal Centrum, oh sorry, dat hebben we net gesloten.
In Tsjechie vrijwilligerswerk onbekend, hier wordt door de “professionals” er van uit gegaan dat vrijwilligers het hele sociale deel van de zorg maar moeten invullen.