Hevige neerslag zorgt voor extra wateroverlast. Afgelopen zomer hebben we hiervan een aantal vervelende gevolgen ondervonden, zoals: ondergelopen kelders en straten, borrelende toiletten en vies oppervlaktewater door riooloverstorten. De gemeente en waterschap nemen allerlei maatregelen om wateroverlast te beperken maar kunnen dit niet zonder jouw hulp. Wat kun je bijdragen vanuit jouw eigen tuin?
Volgens de meteorologen wordt overlast door een toename van extreme neerslagbuien meer regel dan uitzondering. Wateroverlast wordt namelijk versterkt door de toename van verhardingen waardoor water moeilijk in de bodem kan zakken. Denk aan wegen, trottoirs, pleintjes maar ook verhardingen bij woningen zoals inritten, daken en tuinen.
In het voor- en najaar gaan de meeste mensen aan de slag om de tuin in te richten en hier en daar staan de stapels stenen weer klaar. Help ons om droge voeten te houden en beperk je oppervlakte tegels.
Hoe kun jij verder je steentje bijdragen?
Het principe is simpel: probeer zo weinig mogelijk water van je perceel naar de riolering af te voeren.
Zo kun je:
– de regenpijp van je woning afkoppelen en het regenwater naar de tuin leiden;
– regenwater in een regenton opvangen wat gebruikt kan worden voor sproeien;
– minder tegels plaatsen en meer groen;
– een vijver in de tuin plaatsen.
Surf ook eens naar www.riool.info en bekijk de watertuinen van tuinman Rob Verlinden.
Prima idee. maar zorg er dan ook voor dat alle sloten weer hersteld moeten worden die door eigenaren zijn gedempt. en zorg ervoor dat het groen niet de belemmering wordt om het water ook in de sloot terecht te laten komen. Ik sta bij iedere grote bui blank omdat de overkant massaal de sloten hebben gedempt. Al het water komt naar mijn perceel maar niet in de sloot en die zijn daar toch echt ooit voor aangelegd.
Inderdaad Jeroen,
Regenwater via het riool afvoeren is verspilling en is alleen ten nadele van het nodige grondwater en natuurlijke voeding voor beplanting.
Wordt het aanpassen van een tuin gesubsidieerd door de instanties die voor een deugdelijke afwatering moeten zorgen? En de regenpijp afkoppelen en zo de tuin in laten lopen? Zou het niet graag proberen. En hoe zit het met wateroverlast omdat de zijkant van het asfaltgedeelte omhoog is gekomen waardoor regenwater niet meer in de goot kan komen en dus ook niet in het riool? En hoe zit het met al de bomen en struiken die door de gemeente in het kader van bezuinigingen op groenonderhoud in de wijken zijn weggehaald?
De bezuinigingen op het groen zijn niet door gegaan. Er zijn in het kader van bezuinigingen geen bomen of struiken weggehaald dit was omdat deze bomen ziek waren of op hun plek niet verder konden groeien. De gekate bomen zijn ruim gecompenseerd met nieuwe aanplant. Volgens mij heb ik ook al eens toegelicht naar aanleiding van een soortgelijke reactie van U bij een ander nieuwsbericht.
Bomen en struiken zijn juist gebaad bij het afkoppelen van hemelwater. Door bijvoorbeeld betegelde voor en achtertuinen komt er méér water in het riool en zakt er minder water in de grond waardoor verdroging optreedt.
Afkoppelen van de regenpijp kan prima in bijna elke tuin. Je kunt op het laagste punt in je tuin, bijvoorbeeld een gazon, een flinke kuil graven en deze volstorten met grind. Hier weer vijftien à twintig centimeter zand en gras bovenop en het water is zelfs na de heftigste zomerse stortbui binnen een paar minuten weg.
Ik heb zelf met een grondboor enkele diepe gaten in mijn gazon gemaakt. Ik heb verder geen afwatering in mijn tuin en nog nooit wateroverlast gehad.
Alleen zieke bomen en struiken? Volgens mij kom jij niet vaak op Oda 1 en dan met name het gedeelte langs de randweg (van rotonde tot Luciastraat) en de Luciastraat. Zo goed als alle bomen en struiken die daar stonden zijn weggehaald (en die waren echt niet ziek) en vervangen door rhododendrons (waarvan het onderhoud zo goed is dat de helft alweer kapot is) en grasvelden. Ik heb al eerder gesproken over de 7 (opzettelijk?) verkeerd gesnoeide wilgen tussen Heiligenberg en Ravenburg die nu dus ook allemaal zijn weggehaald en waar ook geen nieuwe voor zijn gekomen. Overigens, nog zo iets leuks, 99% van het gedeelte van rotonde tot Luciastraat is langs de rijbaan voorzien van een afzetting (dat “geluidsscherm”) en in al haar wijsheid heeft de gemeente besloten om die overblijvende 1 procent, dus zonder afzetting, aan te wijzen als vrijloopplaats voor honden (het deel direct bij de rotonde).
En voor wat betreft het loskoppelen van de regenpijp, Bij ons is het zo dat je bij loskoppelen het water van 2 woningen over je heen krijgt.
Ik kom regelmatig op Boshoven.
In het gebied dat u noemt zijn bomen en struiken op verzoek van buurtbewoners weggehaald. Het is altijd dat wanneer zo een ingreep plaatsvindt een deel van de mensen het ermee eens is en een deel niet. Je kunt het simpelweg nooit voor iedereen goed doen. Ik ga hier verder niet de gemeente of het besluit verdedigen, ik geef enkel aan waarop de beslissing gebaseerd was.
Over de inrichting en het onderhoud van het groen achter en bij het nieuwe geluidsscherm zijn naar aanleiding van een buurtonderzoek dat de SP heeft uitgevoerd vragen aan de gemeente gesteld en er zijn verbeteringen en aanpassingen beloofd. Ik zal die eens opzoeken en kom er op terug.
Ik ben een van die buurtbewoners en ik heb eerder GEHOORD dat er een enquette is geweest. Die is waarschijnlijk erg selectief uitgevoerd want ik noch mijn buren hebben daar ooit iets van gehad. En voor wat betreft die verbeteringen, denk eens aan de wijze van onderhoud, De bladeren zijn pas na de winter weggehaald (met een vrachtwagentje met breder wielspoor dan het voetpad dus diepe voren in het gras) waardoor grote plekken gras verstikt waren, vooral direct langs het scherm. En het onkruid is nu eenmaal sneller dan gras. En ook het grasmaaien is soms een lachertje. Met een “racemaaier” over het gazon, ook als het toevallig nat is want die dag is eenmaal afgesproken.