Ken jij iemand die een lintje verdient? Bijna iedereen beantwoordt deze vraag met ‘ja’. Want overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid. Burgemeester Jos Heijmans van Weert nodigt iedereen uit om mensen voor te dragen die in 2018 voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking kunnen komen.
Mensen die hiervoor in aanmerking kunnen komen, moeten hiervoor eerst worden voorgedragen.
Kandidaten
Je kan inwoners van de gemeente Weert voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Belangrijk hierbij is dat de kandidaat zich al geruime tijd als vrijwilliger inspant voor de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers, initiatiefnemers of bestuursleden van een vereniging, club of een stichting met een ideëel karakter. Daarbij moeten de werkzaamheden belangeloos zijn verricht. Tijdsduur en intensiteit zijn hierbij van groot belang.
Voordragen vóór 1 juli 2017
Het is belangrijk om op tijd in actie te komen, omdat de behandeling van een voorstel behoorlijk wat tijd kost. Informatie over de voordracht kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar [email protected]. Ook kun je telefonisch contact opnemen met mevrouw Hulsbosch, bereikbaar op telefoonnummer (0495) 57 54 38 of op 06-27 16 92 50. Het formulier, de criteria en de voorwaarden krijg je dan toegezonden. Je wordt verzocht het formulier vóór 1 juli 2017 bij de gemeente in te leveren. Hiervoor kun je een afspraak maken met mevrouw Hulsbosch.
Lintjesregen
De Koninklijke onderscheidingen worden zoals elk jaar uitgereikt tijdens de ‘lintjesregen’ voorafgaande aan Koningsdag. Daarnaast worden ook bij uitzondering Koninklijke onderscheidingen uitgereikt bij andere speciale gelegenheden. Dit jaar is met Koningsdag aan 17 inwoners van Weert een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.
Meer informatie
Informatie over de criteria en voorwaarden staat op www.lintjes.nl en op www.weert.nl/digitaalloket.
Als een persoon die een lintje krijgt dat ervaart als een bekroning op zijn inzet, een verdienste of beloning, prima en niets mis mee.
Maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het woord ‘ lintjensregen’ steeds meer betekent ‘aan wie kunnen we er nog een slijten, want we hebben een zak vol’ of ‘wie wil er nog een, roep maar’ en daarmee devalueert de waarde v een lintje naar de waarde v een lintje stof.
Ik wacht wel op een nieuwe burgemeester voordat ik mensen ga voordragen.
Zonde, de burgemeester is ‘slechts’ boodschapper van de koning. Je doet de mensen die het verdienen tekort als je op het vertrek van Jos wacht.
Boodschapper of niet, ik weet niet of mensen oprecht blij moeten zijn dat ze een lintje krijgen uitgereikt van iemand die zijn eigen taken niet serieus neemt maar wel mag aanblijven.
En wie moet dat dan wel volgens jou gaan uitreiken?
Eerlijk gezeg: niemand! Het gaat om vrijwilligers of mensen die zich inzetten voor een bepaalde organisatie. Dit moeten mensen vooral belangeloos doen. In dat geval hebben mensen toch genoeg aan de erkenning van de anderen waar ze het voor doen? Waarom dan een lintje? Als zo’n lintje meer betekenis geeft aan het werk wat die persoon ervoor heeft gedaan, dan snap ik het woord ‘ belangeloos’ niet meer.
Daar ga ik voor 100% in mee. In vroegere tijden wellicht iets om trots op te zijn, maar nu, in het heden? Lintjes gaan al jaren als zoete broodjes over de toonbank en dat maakt het eigenlijk een vrij trieste aangelegenheid…Velen zullen het niet met mij eens zijn…maargoed.
Daarmee doet niks af aan het feit dat er mensen zijn die, ongeacht of ze het zelf willen of niet, toch een lintje krijgen na jaren actief te zijn in o.a. het vrijwilligersvak. Dus vooral voor hen is het zo triest dat er ook mensen worden voorgedragen omdat ze 1x een scheet hebben opgehouden in een volle treincoupé.
Maar goed, het is nu eenmaal zo dat elk jaar mensen worden voorgedragen, maar laat het lintje dan wel gegeven worden door iemand waar een betekenis achter zit voor beiden.