FIOD doorzoekt woning in Weert

2 min. leestijd
Foto: Belastingdienst

Op dinsdag 6 juni hebben 175 opsporingsambtenaren van de FIOD 21 doorzoekingen gedaan in woningen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Hilversum, Zwolle, Amsterdamen Clinge, een vakantiewoning in Loosdrecht en op bedrijfsadressen in Amsterdam, Hulst, Almere, Spijkenisse, Roosendaal, Hilversum en Valkenswaard. Ook in Weert werd een woning doorzocht, zo meldt de FIOD.

Het gaat om een onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar btw-carrouselfraude. Er is veel administratie in beslaggenomen, maar ook computers en gegevensdragers.

Tijdens diverse controles kreeg de Belastingdienst zicht op mogelijk verschillende btw-carrousels die eind 2016 en begin 2017 voor miljoenen US-dollars belminuten factureerden. In deze ketens zaten ploffers, 1 of meer buffers en eindschakels. De frauduleuze leveranciers, ploffers, hebben de verschuldigde omzetbelasting niet aangegeven en niet afgedragen aan de Belastingdienst. Hiermee is de staatskas vermoedelijk miljoenen euro’s misgelopen.

Btw-carrouselfraude

Bij btw-carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die btw wel in rekening brengt. Deze ondernemer koopt in het buitenland in waardoor er op zijn inkopen geen btw drukt. Bij btw-carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens 3) waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt. Btw-carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste 1 ondernemer goederen of diensten mét btw verkoopt, maar deze btw niet afdraagt aan de fiscus. De ondernemer houdt de ontvangen btw zelf en benadeelt zo de schatkist.

Bij btw-carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. En de fraude gaat over verschillende EU en niet-EU-landen heen. Doordat de fraude zo ingewikkeld is opgezet wordt de Belastingdienst misleid. Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Naar schatting kost het de verschillende Europese schatkisten een bedrag van ongeveer € 50 miljard.

Deel dit bericht
Geef reactie