OM: “Onderbouwing noodbevel ontoereikend “

Algemeen Uitgelicht Weert 11 reacties 2 min. leestijd

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zes verdachten die zich niet hielden aan het door de burgemeester van Weert tijdens de jaarwisseling afgekondigde noodbevel niet te vervolgen.

In de periode waarin het noodbevel geldig was, van 21 december 2016 tot en met 2 januari 2017, zijn zes personen aangehouden in verband met overtredingen van het noodbevel.

Wetgeving

Volgens de wet mag het noodbevel alleen in uitzonderlijke situaties worden toegepast, als de burgemeester maatregelen nodig vindt voor de handhaving van de openbare orde of het beperken van gevaar. Deze maatregelen mogen volgens de wet niet verder gaan dan strikt noodzakelijk is, ook moet worden gekeken of andere, minder ingrijpende maatregelen, mogelijk zijn. Het noodbevel mag worden toegepast wanneer het gaat om een bepaald aantal personen.

Na nauwkeurige bestudering van de dossiers is het Openbaar Ministerie tot de conclusie gekomen dat de motivering van het noodbevel in dit geval niet op de persoon was toegespitst. Dat is wel een vereiste omdat voor een persoon voldoende duidelijk moet zijn waarom hem een noodbevel wordt uitgereikt. Daarop heeft het Openbaar Ministerie de gemeente in de gelegenheid gesteld om de onderbouwing van het noodbevel aan te vullen. De aanvullende onderbouwing die het Openbaar Ministerie daarna van de gemeente heeft ontvangen was ontoereikend.

Het Openbaar Ministerie is tot de conclusie gekomen dat een succesvolle strafrechtelijke vervolging niet mogelijk is en heeft daarom besloten de zaak tegen de zes verdachten wegens gebrek aan bewijs te seponeren.

Zoals vanochtend bekend werd laat burgemeester Heijmans het er niet bij zitten. Hij is een artikel 12 procedure opgestart met als doel om de criminele asielzoekers alsnog voor de rechtbank te krijgen.

Deel dit bericht
11 reacties