Archeologische vondst

3 min. leestijd
Foto via: Gemeente Weert

Bij de voorbereidingen voor nieuwbouw in Laarveld zijn onlangs middeleeuwse resten gevonden van het gehucht Hushoven. De vondst overkwam een lokale amateurarcheoloog van de vereniging Peel, Maas en Kempen. De sporen geven inzicht in de volle en late middeleeuwse dorps- en stadsvorming in het gebied tussen Weert en Nederweert.

Meer speurwerk

De amateurarcheoloog meldde de vondst bij de gemeente Weert, waarna een team van archeologisch bureau VUhbs uit Amsterdam verder is gaan onderzoeken. De groep archeologen onderzocht niet alleen de proefsleuven, maar groef ook verder om de omvang van de archeologische vindplaats vast te stellen.

Extra geld voor onderzoek

Nu er een nederzetting is gevonden, heeft de gemeente besloten om het archeologische graafwerk uit te breiden. De daaraan verbonden kosten zijn € 50.000,- en worden meegenomen in de kosten van het bouwrijp maken van de bouwgrond. “Het belang van deze vondst is dan ook groot”, licht wethouder Frans van Eersel toe. “De archeologische ontdekkingen geven ons nieuwe inzichten in waar we vandaan komen en wie we zijn. Zonder erfgoed zijn we immers spoorloos.” Het extra onderzoek vindt tussen 8 en 25 augustus plaats. De geplande nieuwbouw in Laarveld loopt hierdoor geen vertraging op.

Nederzetting

De meeste van de nu gedane vondsten dateren uit de 12e en 13e eeuw. In eerste instantie zijn er aardewerk uit de Volle Middeleeuwen (ca 1000 – 1250) en middeleeuwse grondsporen van gebouwen gevonden. Bij nader onderzoek bleek het om een middeleeuwse nederzetting met boerenerven te gaan, ongeveer een hectare groot. Het gaat om ‘plattegronden’ van (destijds) houten middeleeuwse boerderijen, drie waterputten, erfgreppels en een middeleeuwse weg met karrensporen. Deze weg staat zelfs op een zestiende-eeuwse kaart van Jacob van Deventer.

Middeleeuws Hushoven

De gevonden resten zijn voorlopers van de latere lintbebouwing van het gehucht Hushoven. Aanvankelijk woonden mensen in die tijd op de locatie waar later akkers ontstonden. In de periode ná ongeveer 1250 zag je namelijk de woningen verschuiven richting de omringende wegen. In dit specifieke geval gebeurde dat in de 13e en 14e eeuw in de richting van de Sint Donatuskapelstraat.

Bouw woningen

De werkzaamheden voor het bouwrijp maken voor de nieuwbouw fase 2 van Laarveld duren nog tot eind oktober van dit jaar. Aansluitend start de bouw van de woningen. Van de 74 beschikbare zelfbouwkavels zijn er inmiddels 60 verkocht. Er komen ook 75 projectmatige woningen.

Deel dit bericht
Geef reactie