Eerste keizersnedebaby geboren

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

De operatiekamer in het St. Anna’s Health Centre in Uwemba, Tanzania is op 11 juni 2017 in gebruik genomen. De eerste keizersnede werd op 15 juni uitgevoerd. Inmiddels zijn al meerdere kleine operaties en keizersneden met succes uitgevoerd. De operatiekamer kon worden gerealiseerd door inzet van Stichting Peramiho uit Weert.

Eerste keizersnedebaby

Joachim, de eerste keizersnedebaby kwam op 15 juni 2017 ter wereld. Het team bestaande uit anesthesieverpleegkundige Sr. Gertruda, dokter Sr. Scholastica, dokter Celina en verpleegkundige Gloria, bracht het jongetje van 3,6 kg gezond ter wereld. Ook zijn moeder maakt het goed.

Monique Derrez, voorzitter Stichting Peramiho: “Vier jaar na de eerste brainstormsessie in juni 2013 is de operatiekamer eindelijk in gebruik genomen. Trots dat het team in Uwemba al diverse keizersneden succesvol heeft uitgevoerd. Met de operatiekamer en dit fantastische team worden vele levens gered. Vier jaar van heel veel plannen, (bouw)vergaderingen, verbouw- en bouwactiviteiten en het mogelijk maken van opleidingen van het personeel. Maar het is gelukt. Ik ben super trots op het resultaat en op het team van het St. Anna’s Health Centre Uwemba. Dankbaar dat we dit samen met de Missionary Benedictine Sisters en heel veel betrokken mensen mogelijk hebben gemaakt. Samen maken we de wereld een beetje beter!”

St. Anna’s Health Centre Uwemba

Stichting Peramiho is juni 2013 gestart met dit project. Het St. Anna’s Health Centre in Uwemba, Tanzania biedt gezondheidszorg aan ruim 25.000 mensen, maar richt zich voornamelijk op zwangere vrouwen, moeders en kinderen. In noodsituaties waren keizersneden in het St. Anna’s niet mogelijk omdat de faciliteiten en de kennis daarvoor niet aanwezig waren. Hoogzwangere vrouwen werden dan per jeep, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zo’n 45 kilometer verderop gebracht, waarvan een groot gedeelte een onverharde weg is. In de regentijd is deze onverharde weg moeilijk begaanbaar.

Korte historie

Daarom was het tijd voor een opwaardering van het health centre. In 2013 vonden de eerste brainstormsessies in Tanzania plaats. Het plan om een operatiekamer te realiseren werd op papier gezet met bijbehorende financiële onderbouwing. Daarna werd afstemming gezocht met diverse partijen om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen. Mondeling en schriftelijk zegden alle partijen hun volledige medewerking toe. Diverse sponsoractiviteiten en een goedgekeurde sponsoraanvraag bij de Duitse stichting ‘Ein Herz für Kinder’ zorgden ervoor dat de financiering in 2014 rond kwam. Monique Caris-Frenken, secretaris: “Het was een hele klus de financiën rond te krijgen maar het is gelukt en daarom kon er in maart 2015 worden gestart met de algehele verbouwing van het health centre en de bouw van de operatiekamer.”

Het realiseren van een operatiekamer heeft geen zin als er geen mensen zijn die operaties kunnen uitvoeren. Daarom werd gelijktijdig met de (ver)bouwwerkzaamheden ook meteen ingezet op scholing. Leon van Enckevort, penningmeester: “Het initiatief Share4More van de Rabobank heeft hieraan bijgedragen”. En zo komt na jaren van plannen, organiseren, renoveren en bouwen het project tot een einde.

Stichting Peramiho

Stichting Peramiho is sinds 2009 actief in Zuid-Tanzania. Ooit begonnen in en rondom het kleine dorpje Peramiho maar inmiddels op meerdere plaatsen actief.

Meer informatie over Stichting Peramiho: www.moniquehelpt.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie