65ste Fakkelestafette

2 min. leestijd

‘Opdat we niet vergeten’. Al 65 jaar houdt de Fakkelestafette de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder aan de slachtoffers in Weert en omgeving in ere. Met een brandende fakkel wordt het bevrijdingsvuur symbolisch doorgegeven aan volgende generaties. Vroeger renden de atleten van AV Weert met een brandende fakkel de route die de bevrijders door België richting Weert hebben afgelegd. Tegenwoordig blijven de atleten in de regio en doen daar meerdere oorlogsmonumenten aan. Dit jaar is de Fakkelestafette op zaterdag 16 september.

Jeugd erbij betrekken

Om de jeugd bij de Fakkelestafette te betrekken, is meer dan 30 jaar geleden het Scholenproject opgestart. Leerlingen van groep 7 en 8 van Weerter basisscholen maken ieder jaar werkstukken, tekeningen of gedichten over thema’s als Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid. De tentoonstelling van het Scholenproject 2017 kan tot eind september in Bibliocenter Weert worden bezichtigd. Voor de wat oudere jeugd wordt in samenwerking met PuntWelzijn het muziekevenement ‘Freeland’ georganiseerd. Dit evenement vindt plaats op het Collegeplein, tijdens het Cultureel Lint op zondag 17 september.

Welkom

Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om de 65ste editie van de Fakkelestafette Weert e.o. bij te wonen. ’s Morgenvroeg wordt het bevrijdingsvuur in de St. Martinuskerk in Weert aangestoken door deken Franken. Vervolgens brengen atleten van AV Weert het vuur naar de St. Rumolduskapel aan de Coenraad Adelsstraat in Weert. Daar wordt rond 08.30 uur, in het bijzijn van wethouder Geert Gabriëls, het vuur over twee groepen verdeeld en de atleten uitgezwaaid. Op de routes vinden bij de oorlogsmonumenten plechtige ceremonies plaats. De Fakkelestafette wordt afgesloten met een officiële herdenking van de Weerter gevallenen om 18.00 uur bij de St. Rumolduskapel. Kijk voor de routes en andere informatie op de website www.fakkelestafette-weert.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie