Dag van de stroopmakers

3 min. leestijd

Nederweert – Eigenlijk maak het niet zoveel uit hoe je het product noemt, de geur en de smaak kent iedereen, maar hoe het gemaakt wordt en welke ingrediënten er in zitten dat is natuurlijk wel belangrijk om te weten, of te zien. In het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind is dat een belangrijke taak die de vrijwilligers mee krijgen: het ambacht onderhouden, overdragen en vooral demonstreren. De vrijwilligers van dit sfeervolle en educatieve museum in de Peel is er maar wat trots op dat historie, cultuur en educatie elkaar op deze natuurlijke manier raken. En het is er ook nog reuze gezellig, voor iedereen van 4 tot 100.

Het is nazomer en al bijna herfst en de appels en peren zijn rijp. De bieten zijn dik genoeg. Tijd voor de stroopmakers om aan het werk te gaan. Stroop maken is een eeuwenoude traditie. In bijna elke boerderij van deze streek waren verwerkten boeren met een overvloed aan appels en peren van hun hoogstambomen de vruchten tot stroop. Weggooien was niet aan de orde en het product was lang houdbaar en lekker (goedkoop) op de boterham of in tal van gerechten. Vanaf de 19de eeuw begon de opmars van de suikerbiet in de Europese landbouw. Door het gebruik van suikerbieten werd de stroop veel zoeter. Stroopsoorten waarin suikerbieten verwerkt zijn worden “rinse” appelstroop genoemd.

Wetenswaardigheidje: In die tijd hadden de boeren nauwelijks gelegenheid om te koelen. Hooguit in de kelder, als die er al was, maar een koeling had bijna niemand. Wanneer de stroop koel en droog wordt opgeslagen kan deze lekkernij tot 20 jaar na productie worden gegeten zonder zijn smaak te verliezen. Dus maak je geen zorgen over de kwaliteit van de heerlijke stroop in het keukenkastje. Dus werk aan de winkel op Eynderhoof waar de 15 meter hoge schoorsteen van de authentieke stroopmakerij Heldens zal gaan roken en de smaakzintuigen worden geprikkeld. Er wordt stroop gemaakt vanuit een eigen recept en geloof me, die is heel erg lekker.

Deze zondag kan in ieder geval iedereen proeven van de overheerlijke Eynderstroop en zullen de potjes rijkelijk over de toonbank gaan. Maar ook de vlaai, de knapkoek en het brood is van eigen makelijk als ook de vele andere gerede producten die in “ut winkelke” te koop zijn. In ieder geval maken de vrijwilligers in Eind er zeker weer een feestje van. Daarnaast zijn de overige oude ambachten in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is en demonstraties worden gegeven door onder andere de houtbewerkers. De muziek is die dag van Ari-Jana.

Meer informatie over het museum is te vinden op www.eynderhoof.nl. Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Deel dit bericht
Geef reactie