Het pompgemaal bij de IJzeren Man blijft een niet te nemen hindernis voor trekvis zoals paling. Vanochtend is weer palingsterfte vastgesteld in de Weteringbeek bij de recreatieplas. Het ging wederom om een forse gemangelde paling aan het begin van de grote trek naar de voortplantingsgebieden in de Saragossazee. Het Waterschap Limburg is over de sterfte ingelicht.
Volgens berichten dit voorjaar zou Weert het eerste visvriendelijk gemaal van Limburg krijgen. Zo’n Een visvriendelijk gemaal is een waterpomp waar wegtrekkende palingen aan het begin van hun verre reis naar de Saragossazee veilig kunnen passeren zonder dat ze worden platgedrukt, gemangeld of onthoofd.
Vervanging van het pompgemaal
Het nieuwe Waterschap Limburg boog zich in april over de vervanging van het pompgemaal bij de IJzeren Man in Weert. Al vijf jaar wordt het schap door een vasthoudende buurtbewoner geinformeerd over de omvangrijke palingsterfte bij het gemaal. Daarbij gaat het om forse, dode en gewonde alen die in de Weteringbeek worden gevonden. Dat gebeurt vooral in periodes wanneer het gemaal op volle kracht water vanuit de IJzeren Man afvoert naar de drie meter hoger gelegen Weteringbeek. Deze waterloop voert water vanaf de Zuid-Willemsvaart aan en komt langs de vennen, het hertenkamp en de waterplas De IJzeren Man.
Zonder uitzondering gaat het om forse vissen. Forse dieren van 75 centimeter en meer. Soms om enkele dieren, soms om tientallen. Het zijn zogenaamde schieralen, zilvergrijze, behoorlijk vette nog niet geslachtsrijpe palingen aan het begin van de grote trek naar de paaigebieden 6000 kilometer verderop in de Sargassozee.
Noodklok voor de paling
Al meer dan vijftig jaar luiden organisaties in Europa de noodklok voor de paling. De stand van de aal zou nog maar een fractie zijn in vergelijking met 30 jaar geleden. De vangsten zijn sinds 1980 teruggelopen met 75 procent. Mogelijke oorzaken worden gezocht in het verlies van leefgebieden, knelpunten bij de trek, verontreiniging met zware metalen, problemen bij de voortplanting. Maar ook omstandigheden op en problemen in verband met verstuwing, waterkrachtcentrales, predatie en de vangst van vis.
Het probleem wordt onderkend in Europees verband. De ambitei van het Europees Aalbeheerplan gaat uit van een ongehinderde wegtrek van 25 procent nu tot 40 procent in de toekomst´
Deskundigen gaan er van uit dat het herstel van de paling vele generaties in beslag nemen. In dat verband wordt keer op keer gehamerd op het voorzorgsprincipe. Het waterschap Limburg geeft aan dat nog dit jaar een visvriendelijk gemaal bij de IJzeren Man geplaatst zal worden.