Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) bracht vrijdag 27 oktober een bezoek aan het stadhuis in Weert. Aanleiding was het onlangs door de gemeenteraad vastgestelde Aanvalsplan Armoede. Met dit ambitieuze aanvalsplan streeft de gemeente ernaar dat niemand in Weert leeft of opgroeit in armoede. Een ambitie die veel interesse heeft gewekt, zo ook bij de landelijke politiek.
Werkbijeenkomst
Het bezoek van Raemakers was aanleiding voor een werkbijeenkomst met onder meer Martijn van den Heuvel, portefeuillehouder voor o.a. armoedebeleid. Daarnaast zaten ook vertegenwoordigers uit het onderwijs (Brede School Markeent), Wonen Limburg, Punt Welzijn, Weerter Minima en enkele ambtenaren aan tafel.
Uitwisseling
Naast het presenteren van het Aanvalsplan armoede is er tijdens de bijeenkomst vooral veel ruimte geweest voor het voeren van een goed gesprek. De heer Raemakers is als 2e kamerlid onder meer verantwoordelijk voor armoede- en schuldbeleid. Hij heeft over veel zaken input gevraagd aan de gemeente en de Weerter organisaties. Dit naar aanleiding van ambities in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet waar de komende jaren uitvoering aan wordt gegeven. Zo wordt er de komende jaren 1 miljard extra geïnvesteerd in toeslagen en regelingen voor kinderen, bijvoorbeeld kinderbijslag, kinderopvang en het kindpakket.
Opbrengst
Vanuit de Weerter organisaties zijn er diverse voorbeelden uit de praktijk toegelicht en problematieken aangekaart. Duidelijke hulpvragen, bijvoorbeeld het beperken van wet- en regelgeving voor bepaalde zaken, zijn hieruit naar voren gekomen en worden meegenomen door Raemakers.
Het werkbezoek was waardevol voor alle aanwezigen en krijgt een vervolg. In het voorjaar 2019 komt Rens Raemakers opnieuw naar Weert om bij te praten. Enerzijds kunnen we hem vertellen hoe het staat met de uitvoering van het Aanvalsplan Armoede in Weert. Anderzijds gaan we vernemen hoe het op landelijk niveau staat met uitvoering van het armoede- en schuldbeleid.
Ongelooflijk al die interessantdoenerij over ‘armoedebeleid’ door politici, die zelf direct verantwoordelijk zijn voor armoede. Deze d66 meneer is medeverantwoordelijk voor het nieuwe regeeraccoord met een 5% korting op de wajonguitkering en dat mensen met een beperking straks geen aanvulling meer krijgen en voor 40 uur werk minder gaan krijgen dan een bijstandsuitkering. Over wat Rutte II allemaal heeft aangericht hebben we het maar niet (eigen risico, verhuurdersheffing, heffingen op energie etc). Armoedebeleid is dweilen met de kraan open. Politici zouden het als uitdaging moeten zien om het overbodig te maken, maar ze worden liever gezien als de grote weldoener, die de arme mensjes nog een fooi geven.
Klaagklaagklaag(uiteraard vanaf de zijlijn). Beste Jasonking, we leven in een democratie, jij bent dus medeverantwoordelijk voor al die politici.
Ik kan je volgen, ik had ook liever socialere plannen van het nieuwe kabinet gezien. Maar laten we uitgaan van het positieve. Ik ben er blij mee dat het armoedeleid dat Weert heeft opgezet blijkbaar opvalt.
Ook eens dat het eigenlijk overbodig zou moeten zijn. het liefst zou ik de wereld morgen ook in één keer veranderen. Maar ook weer wat dat betreft, er is interesse, andere gemeenten en misschien zelfs den Haag kunnen er van leren en dan wordt het in ieder geval een klein beetje beter.
In ieder geval een politicus die weer een paar dagen in Den Haag mag uitrusten (of wat je steeds meer ziet, wat met zijn telefoon mag spelen) in de wetenschap dat hij zich wijs kan maken dat hij zich weer eens onder “het gewone volk” heeft begeven.