(Foto’s) De brandweer is vrijdagochtend omstreeks 8.55 uur gealarmeerd voor een dier in nood aan de Kempenweg.
Nabij het tankstation bij de grensovergang Weert – Lozen (B) was door een schipper en vrachtwagenchauffeur een wild zwijn in het kanaal gezien. Zowel de brandweer van Weert als de Belgische brandweer startte een zoektocht in het kanaal.
Met een boot werd het kanaal tussen de Belgische grens en de containerhaven nabij de zinkfabriek in Budel-Dorplein doorzocht. Uiteindelijk werd aan Belgische zijde een wild zwijn in het kanaal aangetroffen. Deze was al komen te overlijden.
[nggallery id=’5668′]
dat wordt weer smullen
Heerlijk op de bqq
Dan zou ik er eerst een geigerteller bij houden als ik u was.
In Limburg is cecium137 neergeslagen, weet u het nog tsjernobyl 26 april 1986 .
In Duitsland moet meer dan 60% van de geschoten zwijnen vernietigd worden en als radioactief besmet behandeld worden.
Een wild zwijn dat kern gezond, en op zijn qui vive is loopt niet zo maar in het kanaal.
Deze wilde zwijnen zijn niet in orde , waardoor hun oriëntatie vermogen niet meer functioneerd….in de meeste gevallen overlijden deze zwijnen toch binnen afzienbare tijd.
Goh, wat kun jij een onzin uitkramen.
Het is een feit dat het wilde zwijn zich steeds meer verspreid in onze omgeving.
Dat betekend dat het door mensen gemaakte obstakels als wegen en kanalen met succes oversteekt. Dus de soort verspreid zich maar de individuele dieren die dat doen door obstakels over te steken zijn allemaal ‘niet in orde waardoor hun oriëntatievermogen niet meer functioneert?
Dat volg ik niet…
Overigens heel jammer dat dit pionierszwijn het niet heeft gehaald.
Varkens kunnen eigenlijk niet of een heel kort stuk zwemmen. Dit komt van wegen hun snuit. Hun lichaam zakt diep in het water, waardoor ze hun snuit omhoog moeten houden om niet vol te lopen. Hoe zwaarder een varken is, hoe dieper het in het water ligt, des te eerder loopt het vol en verdrinkt.
Wilde zwijnen zijn nachtdieren. In de nacht kan het lang stil zijn op bruggen over water. Dé kans voor wilde zwijnen om ook een brug over te steken. In de Belgische Ardennen heb ik ooit midden in de nacht met mijn vrachtwagen op een grote brug (de brug net vóór de tweede klim na Luik) een wild zwijn doodgereden. Het zat rechts tegen de betonnen wand onder de vangrail (waar ik het totaal niet verwacht had) en besloot (waarschijnlijk van schrik) om op het laatste moment toch liever aan de andere kant van de weg te zitten. De schade aan de vrachtwagen was enorm.
Duidelijk verhaal, maar op korte termijn is het geen oplossing.
Er is op dit moment namelijk geen duidelijk protocol, mochten zwijnen levend uit het kanaal gehaald worden.
Volgens de huidige wet mogen geredde zwijnen niet losgelaten worden in Weert e.o.
De dierenambulance mag ze volgens de wet niet vervoeren, de politie mag dat ook niet, bel je een jachtopzichter dan moet hij hem afschieten en na 2014 hebben zij daar geen zin meer in begrijpelijk.
De dieren proberen water te drinken, of schrikken ergens van en zetten het op een lopen, de verkeerde kant op en kieperen in het kanaal.
Wat u vertelt kan best een enkele keer waar zijn, maar meestal is mijn bovenstaande bewering van toepassing.
Beste Rooyer-Pierke,
Ze vallen er niet in, ze springen bewust alleen om naar de overkant te kunnen, dat geldt voor al het wild.
Laurabossen en omgeving telt een hoge wildstand ook reewild is volop aanwezig. Hoe meer in een gebied hoe meer wildtrek.
Nu de vraag : is het een Belgisch of een Nederlands zwijn ?
Ze staan niet ingeschreven.
Het is weer bijna wildseizoen…..
Wij hebben wethouder gevraagd als er al vorderingen waren gemaakt nav onze vraag voor meer uittreedplaatsen. Volgens de wethouder ligt het nu bij Rijkswaterstaat.
Wij houden de druk op de ketel om dit soort leed te voorkomen.
Als het kalf (zwijn) verdronken is ……!
De natuurclubs willen, zie link.
http://www.1limburg.nl/l/56372
Door versnippering van het gebied zie ik het niet als realistisch en het zou nog wel enkele jaren gaan duren. Enkele jaren houdt in dat er nog veel dood gaan, veel te veel en op wat voor manier, in paniek verdrinken, erg heel erg.
Vóór. Er is ook al plek voor gemaakt in de buurt van het Blauwe Meertje.
Helaas heeft met name de landelijke politiek een jaar of zes geleden besloten dat ze ecoducten ‘linkse boomknuffelaars-onzin’ vindt (ik verzin het niet, een Limburgs Kamerlid van een bepaalde partij voorop die dan wèl weer vóór dierenwelzijn is) waardoor er een rem is gezet op de bouw ervan.
In de oorspronkelijke plannen zou het ecoduct over het spoor en de A2 én een ecoduct over de Zuid Willemsvaart als één project gezien worden. Alle bosgebieden rond Weert met elkaar verbonden.
En het biedt ook een kans om de gewenste fietsverbinding over de Zuid-Willemsvaart tussen Sluis 16 en de Belgische grens erin op te nemen.
Van mij mogen de plannen uit de ijskast.
Beste Jeroen,
Dat gaat nog jaren duren, 1 boot in het water met damwand triller en om de 70 meter fup`s aan beide zijden van het hele kanaal is binnen 1 maand te realiseren. dan houdt dit leed nog dit jaar op.
Nu zet het Weert negatief op de kaart, keer op keer op keer.
Vanaf sluis 16 tot aan het Bassin om de 50 meter trappen aan de damwanden voor de menselijke soort.
Bedankt voor de link Richard.
Wij kunnen ons geheel aansluiten bij de oplossing van RichardKeent.
Het duurt allemaal veel te lang. Desnoods doet de gemeente Weert zelf tijdelijke uitstapplaatsen realiseren. Wat er nu gebeurd is “van kastje naar de muur politiek”. Daar zijn deze dieren de dupe van.
Het is maar beter zo, want als ze het wild zwijn gered hadden, dan hadden ze het wegens zero-tolerance, toch moeten laten afschieten.
Jammer dat het dier zolang heeft moeten lijden.
Het heeft toch veel meer weg van een tolerance beleid. Wilde zwijnen hebben we al jaren in die omgeving en dat is alom bekend.
Ook in Stramproy zie je op akkers en velden soms vroetsporen van wilde zwijnen, of soms heel zelden in levende lijven, waarschijnlijk afkomstig uit het Kempenbroek/Stamproyerbroek (België),
maar wettelijk mogen wilde zwijnen in Nederland maar op twee plekken voor komen: op de Veluwe en in het Meinweggebied (bij Roermond).
Als wilde zwijnen in overige Nederlandse gebieden (bv in Weert) worden aangetroffen, dan mogen eh moeten ze worden afgeschoten.
Klopt toch, of niet Jeroen (Goubet)?
Dat zal vast wel kloppen Pierke maar een zero-tolerance beleid betekent (zeker als je het over wettelijk hebt) dat je het probleem actief bestrijdt. Dat gebeurt zeker niet en zo blijft het probleem (als je dat al een probleem kunt of wilt noemen) in stand. Ik kom met vaste regelmaat in de Kruispeel en ook periodiek in de Krang en op beide plaatsen zijn ze al jaren actief. Ook in de Peel (Ospel) zijn ze actief, al heel lang en zo kan ik in Brabant nog wel meer plekken noemen. Dat je ze zelden ziet komt omdat ze vooral ‘s-nachts actief zijn. Dus is het niet meer dan dat ze worden gedoogd. Ik heb overigens ook nog een persoonlijke mening. Laat die beesten gewoon hun gang gaan, ik vind het wel wat hebben. Dat ze verzuipen in een kanaal waar ze bijna nergens uit kunnen is wel wrang.
Ze komen zelfs in bebouwd gebied (dorpen en voorsteden)voor.
Vooral s’nachts en s’morgens heel vroeg.
Laten we voorop stellen dat ik de wet, zoals ik ze hier boven beschreven heb, ook niets vind en vind daarom ook dat men de beestjes met rust moet laten, mits het er niet te veel worden en de boeren en burgers er geen overlast van krijgen.
Daar heb ik gelijk de reden genoemd waarom deze wet er gekomen is, nl om
– de ziektes, zoals varkenspest, die wilde zwijnen kunnen meebrengen, niet kunnen overbrengen op de varkensstapel bij de boeren
– het omvroeten (lees: totaal vernielen) van tuinen (van burgers), parken (van gemeenten) en gewassen op akkers (van boeren).
De huidige regering zal deze wet ook zeker niet veranderen, want zij zijn alleen maar voor beestjes als ze in een stal zitten en er geld aan verdient kan worden.