(Foto’s) 2018 is in Weert het Van Hornejaar. Dan wordt herdacht dat Philips van Montmorency (Philips van Horne) 450 jaar geleden werd onthoofd op de Markt in Brussel. Philips heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Weert en Nederland. Niet alleen in Weert, maar in meer plaatsen in Europa wordt deze gebeurtenis herdacht.
Vanmiddag is een aantal zaken rond het Van Hornejaar bekend geworden. Zo is nu duidelijk voor welke evenementen in 2018 subsidie wordt verstrekt in het kader van de Tenderregeling Van Hornejaar. Ook is het logo gepresenteerd dat Weert vanaf nu koppelt aan Van Horne.
Daarnaast zijn de ontwerpen voor de banieren aan de Stadsbrug gepresenteerd. Ook komt er een speciale uitgave van Weert Magazine, helemaal gewijd aan het Van Hornejaar.
Verder waren er nog enkele verrassingen vanmiddag tijdens de presentatie in de raadzaal van het Weerter stadhuis. Zo was de graaf zelf (met zijn hoofd onder de arm) aanwezig. Hij kreeg van wethouder Paul Sterk het door de wethouder geschreven sonnet ‘Het hart van Horne’ aangeboden. Dat krijgt nu een vaste plaats in de Philips van Hornekamer in het Weerter stadhuis.
Tenderregeling
Wethouder Geert Gabriëls overhandigde, samen met de ‘Graaf van Horne’, de beschikkingen van de Tenderregeling aan de vijf Weerter verenigingen voor hun activiteiten volgend jaar. Het gaat dan om:
– Stichting Fokpaardendag Weert voor een speciale Fokpaardendag en Jaarmarkt op 17 maart 2018. Het verleden leeft dan op met een kampement en activiteiten bevolkt door bewoners uit de 16de eeuw.
– Stichting De Aldenborgh voor een podiumpresentatie op 18 maart in het Munttheater gericht op een populair wetenschappelijk programma en later in het jaar lezingen, onderzoek naar Van Horne en educatieve excursies.
– Stichting Stadsgidsen regio Weert i.s.m. VVV-Midden Limburg voor een digitale stadswandeling door Weert met het thema Van Horne. Deze is gericht op kinderen en families.
– Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 Weert voor een muzikale ode aan Philips van Horne. De compositie wordt, samen met een carillonversie en het verhaal over Philips, van oktober t/m december uitgevoerd in Weert, Zottegem, Delft, Egmond aan Zee en Amsterdam.
– Stichting Plaatselijk comité voor Heemkunde Stramproy voor de uitvoering van een levend stripverhaal. Het grensgebied vormt dan het decor van dit verhaal dat de geschiedenis rond het verdedigingscomplex ‘de Bocholter Graven’ in relatie tot de geschiedenis van de dynastie Van Horne uitbeeldt.
Wethouder Gabriëls maakte bekend dat er een tweede ronde van de Tenderregeling komt waarvoor verenigingen van 15 december tot en met 15 januari activiteiten kunnen indienen.
Logo voor Van Hornestad
De gemeente Weert heeft een logo laten ontwikkelen dat alle uitingen in het Van Hornejaar, maar ook daarna, gaat sieren.
Het logo bestaat uit het hoofd van de graaf opgebouwd uit hoorntjes met de tekst ‘Weert van Hornestad’.
Het logo is gemaakt door de Weerter ontwerpster Inge Korten. Het is te vinden op www.weert.nl/logovanhorne inclusief de regels voor het gebruik ervan.
Banieren stadsbrug
Op de vier pijlers van de Weerter stadsbrug hangen vanaf de jaarwisseling vier banieren in het kader van het Van Hornejaar. Een ontwerp daarvoor is vanmiddag gepresenteerd.
Weert Magazine
In februari verschijnt een speciale uitgave van Weert Magazine die helemaal gewijd is aan het Van Hornejaar. De oplage is 90.000 en het magazine wordt niet alleen huis-aan-huis in Weert verspreid, maar ook in Nederweert, Leudal, Maasgouw, Hamont, Achel en Kinrooi. Daarnaast is het op allerlei plaatsen gratis mee te nemen. In dit Weert Magazine o.a. een biografie van de graaf, verhalen uit het kasteel en over de onthoofding en informatie over de activiteiten in 2018, zoals de musical.
[nggallery id=’5822′]
Was niet bij de presentatie en mis dus de context. Ook is het al even geleden, maar ik vind de afbeelding van graaf van Horne met zijn eigen onthoofde hoofd in zijn hand vrij respectloos. Het is wel iemand, die zijn strijd voor onze onafhankelijkheid met zijn dood heeft moeten bekopen.
Onafhankelijkheid? Waarvan? Onafhankelijk van Spanje? Filips II was, mede door huwelijkspolitiek, de rechtmatige koning over dit stuk land. Hij werd dan ook erkend door ons volk. Wij wilden geen onafhankelijkheid, dat was ondenkbaar! We wilden juist graag dat Filips zijn kettervervolgingen (en zeker ook zijn belastingen) zou matigen. Uiteindelijk zijn we los gekomen van Spanje, maar dat was zeker niet de eerste intentie.
Of ie erkend werd door ons volk zullen we nooit weten. Inderdaad was de opstand in eerste instantie gericht tegen onderdrukking en belasting en ontaardde dit in een onafhankelijkheidsstrijd. Vind dit verder van weinig invloed op mijn opmerking.
Over jou opmerking: ik denk dat zijn hoofd in zijn hand eerder als een symbool moet worden gezien voor ‘het leven geven voor het vaderland’ in deze context (in hoeverre je de gewesten dan ook een eenheid zou kunnen noemen). Ik begrijp wel wat je bedoelt, ik vind echter vooral de vormgeving van zijn hoofd er niet erg respectvol uitzien, het ziet er meer uit als een cartoonfiguur… Dit is misschien wel de bedoeling, maar waarom?
Idee Van Horne daalder.