Het Waterschap Limburg is dinsdag voortvarend begonnen met de eerste voorbereidingen voor de aanleg van een visvriendelijk gemaal bij de IJzeren Man in Weert. De trek van paling begint binnenkort weer. Maandag kreeg het Waterschap, net als in september meldingen door van palingsterfte door het gemaal.
Vissen worden onthoofd
Aanvankelijk zou Weert deze zomer het eerste visvriendelijke pompgemaal van Limburg krijgen. Die termijn is nu vanwege de lange levertijd van de pompen uitgesteld tot februari. Het pompgemaal aan de bovenzijde van de recreatieplas, tegenover het ยดBotenhuisยด blijkt al jaren op rij een onmogelijk te nemen hindernis voor trekvis zoals paling. De aal probeert via het gemaal weg te trekken naar de voortplantingsgebieden in de Saragossazee. Bij die passage worden ze in de pomp platgedrukt, gemangeld of onthoofd.
Oplettende bezoeker
Een ongeregelde, maar oplettende bezoeker aan het recreatiegebied informeert het schap al vijf jaar over de soms omvangrijke palingsterfte bij het gemaal. Daarbij gaat het om forse, dode of gewonde alen die in de drie meter hoger gelegen Weteringbeek worden gevonden. Dat gebeurt vooral in periodes tussen september en april wanneer het gemaal water vanuit de IJzeren Man op volle kracht afvoert.
Zonder uitzondering gaat het om grote vissen. Forse dieren van 75 centimeter en meer. Soms om enkele palingen, soms om tientallen. Het zijn zogenaamde schieralen, zilvergrijze, behoorlijk vette nog niet geslachtsrijpe palingen aan het begin van de grote trek naar de paaigebieden 6000 kilometer verderop in de Sargassozee.
Noodklok
Al meer dan vijftig jaar luiden organisaties in Europa de noodklok voor de paling. De stand van de aal zou nog maar een fractie zijn in vergelijking met 30 jaar geleden. De
vangsten zijn sinds 1980 teruggelopen met 75 procent. Mogelijke oorzaken worden gezocht in het verlies van leefgebieden, knelpunten bij de trek, verontreiniging met zware metalen, problemen bij de voortplanting. Maar ook omstandigheden die de vissen onderweg ondervinden zoals stuwen en dodelijke waterkrachtcentrales, maar ook predatie en de vangst van vis.
Het probleem wordt onderkend in Europees verband. De ambitie van het Europees Aalbeheerplan gaat uit van een ongehinderde wegtrek van 25 procent nu tot 40 procent in de toekomst. Deskundigen gaan er van uit dat het herstel van de paling vele generaties in beslag nemen. In dat verband wordt keer op keer gehamerd op het principe van voorzorg.
[nggallery id=โ5726โฒ]
Opmerkelijk in dit verhaal is dat slechts ” een ongeregelde, oplettende bezoeker” al 5
jaar deze vissterfte, paling maar ook overige vissorten, aan de orde stelt. De hengelsportvereniging St Petrus, pachter van dit viswater, die heeft hier schijnbaar geen enkel belang, interesse of actie-ondernemend gedrag bij ofschoon zij wel degelijk op de hoogte zijn van deze problematiek. De nieuwe pompen zijn nu in ieder geval visvriendelijker dan St Petrus zelf. Men zou toch meer inzet en aandacht mogen verwachten van deze vereniging, alhoewel …….!..?
Het water is eigendom van de gemeente, dus heeft st petrus hiermee niks te maken.. Of denk je dat st petrus zou instemmen met zo’n achterlijke kabelbaan in de ijzeren man? Als je het mij vraagt hadden ze bij het blauwe meertje een vele mooiere locatie daarvoor..
St petrus is verantwoordelijk voor het beheer van hun visstand in de door hun gepachte vijver. Bovendien en nogmaals had deze vereniging allang het voortouw voor een visvriendelijke pomp kunnen nemen, toch!?
Of ze overigens mbt de waterskibaan hebben ingestemd of uberhaupt inspanningen tegen deze installatie of alternatieven hebben geleverd weet ik niet maar dat heeft niets van doen met de pompen en visvermalen.
Maar het is wel goed dat er van deze mensen zijn in Weert en er energie in stoppen om dergelijke problematiek te tackelen. Van Weertse politiek hoef je weinig te verwachten en dat is droevig.
Natuurlijk is het heel goed dat een enkele persoon zich allert opstelt. Helaas heeft de visvereniging, de grootste belanghebbende, niet dezelfde instelling.
Weet u dat zeker, niet iedereen maakt zijn inspanningen openbaar. Anders zou het inderdaad nalatig zijn.
na 5 jaar waarschuwen en melden
Nu beginnen , prima dat ze starten
Maar als men dit voortvarend durven te noemen, dan hou ik mijn hart vast.
Laten we maar hopen dat de aanpassingen aan de Zuid Willemsvaart niet zolang gaan duren. Maar goed 1 dierprobleem voor Weert wordt eindelijk opgelost.
Uw was mij net voor met reageren.
De tijd tussen waarschuwen, reageren, praten en uiteindelijk actie, duurt veel te lang.
Helemaal eens in koffietijd, het kanaal duurt nu 3 jaar en 3 maanden.
Helemaal mee eens. Alsof de heren beleidsmakers hun tijd vol moeten krijgen met het uitstellen van besluiten zodat een volgende vergadering kan worden ingepland.
Een oud spreekwoord zegt: ” werk hebben is geen probleem, maar werk houden wel”.
Mijn oud collega Jan liep altijd om kwart voor vijf al rond in de werkplaats iets te zoeken. “Jan wat zoek je”, werd hem gevraagd. “Vijf uur” (dan waren we afgewerkt) zei Jan dan.
Bij uitstel van besluiten, of als personen hun tijd vol moeten krijgen, moet ik altijd aan deze uitspraken denken.
Heren beleidsmakers Wikuso? Jij staat wel vooraan op de wal hรจ?
Een vooroorlogse wal zelfs.
OK. Ik had dat “heren” er niet voor moeten zetten want nu kunnen de moderne mensen mij betichten van discriminatie en vrouw onvriendelijkheid.
Bedankt Wikuso ๐ Namens de moderne en minder moderne mensen ๐
Beste Rooyer-Pierke,
Soms kunnen na rechtstreekse contacten van de burger wel verstrekkende besluiten versneld worden, Zojuist bericht gehad vanuit de Provinciale staten Limburg. Positief nieuws voor de brandweer, de brandweer gaat door de staten benaderd worden.
Er komt een eind aan de huidige regelgeving, valwild.
Lijkt op het probleem met de damwanden in het kanaal,
ver van te voren al gewaarschuwd worden,
dan eerst veel dode dieren,
veel, heel veel praten
en na lange tijd misschien actie.