Een zonnepark met 5.200 panelen in combinatie met energieopslag wordt gerealiseerd in de gemeente Weert. Het project van WeertEnergie, Scholt Energy Services, SEAC en Soltronergy is het eerste in Nederland waarbij een coöperatieve buurtbatterij wordt gecombineerd met grootschalige lokale opwekking van duurzame energie.
De partijen zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de totstandkoming van dit innovatieve project. Deze werd onlangs ondertekend door de samenwerkende partijen.
De batterij wordt op verschillende manieren ingezet, om op die manier lokaal geplaatste centrale energieopslag rendabel te maken. Dit is tot op heden de grootste uitdaging bij projecten met energieopslag. Het zonnepark wordt gebouwd naast de voetbalvelden in Altweerterheide.
Zelfvoorziening, energiehandel en balanshandhaving
Door de combinatie van drie businessmodellen wordt een rendabel concept gerealiseerd:
• Zelfvoorziening: Door de lokaal opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk lokaal te verbruiken, wordt minder stroom afgenomen van het net. De kosten voor levering gaan daardoor omlaag.
• Energiehandel: Met de inzet van de batterij voor energiehandel op de verschillende energiebeurzen worden inkomsten gegenereerd. Elektriciteit wordt opgeslagen wanneer deze goedkoop is en weer verkocht op momenten waarop de prijs hoog is.
• Balanshandhaving: Het beschikbaar stellen van de batterij voor de netbeheerders, welke verantwoordelijk zijn voor de balans op het elektriciteitsnetwerk, levert extra inkomsten op.
Subsidie
Energieopslag cruciaal in de toekomstVanwege de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening gaat zonne- en windenergie een steeds belangrijkere rol spelen. Energieopslag is daarbij onmisbaar voor de betrouwbaarheid van energielevering, omdat de zon niet altijd schijnt en het niet altijd waait. Om een volledig duurzame energievoorziening te kunnen bereiken, is het daarom cruciaal dat groene stroom op een zonnige, windrijke dag kan worden opgeslagen om die vervolgens op een grijze en windstille dag te kunnen gebruiken.
en waarom moet dit weer in Altweerterheide worden gebouwd, Leg het in Laarveld aan dan kunnen de nieuw te bouw huizen zich meteen aansluiten i.p.v in het dorp Altweerterheide, Na de stortplaats, het water gat, het volgende lelijke object in het dorp. het lijkt er wel op dat alles wat ze in de stad niet willen, in Altweerterheide thuis hoort.
Lijkt het misschien niet alleen zo omdat Altweerterheide het meest uitgestrekte deel van Weert is? Altweerterheide beslaat bijna 1/3e van het totale oppervlak van de gemeente. Als je willekeurig wat dan ook in de gemeente zou plaatsen kom je dus ook in 1/3e van de gevallen in Altweerterheide uit en misschien maar in 1/50e van de gevallen in de wijk Fatima om maar wat te noemen vanwege het kleinere oppervlak. Of is dit een vreemde beredenering?
90% van de daken in Weert is leeg, het is toch logisch dat je dan de open ruimte gronden benut. Kijk naar Leuken Noord vlakbij het koppelstation van het middenspanningsnet bijna allemaal leeg plat dak. dan is het toch veel beter om
braak liggende gronden te benutten, het ziet er toch ook niet uit als de daken van industrie terreinen vol met panelen zou liggen, beter open ruimte gebruiken.
U moet niet vergeten dat hier enkele jaren over is nagedacht. Kijk naar Kampershoek, toch zonde als alles er zo uit zou zien als bij Medicura of Easy 4 life. Veel beter de openbare gronden vol te leggen, daar worden de mensen blij van. Zo, sarcasme uit, ik ga koffie halen.
Leuk dit experiment, maar niet goed toepasbaar op grote zonneparken.
Beter zou het zijn voor de toekomstig aan te leggen grote zonneparken zoals op Metalot gaan komen om een waterstof productie centrale er bij te bouwen, Juist Metalot is daar een perfecte plek voor. De explosieve groei op dit moment van zonneparken zal er voor gaan zorgen dat bij overproductie parken anders van het net gekoppeld moeten worden.
Nu al zitten we regelmatig bij mij in de wijk bij veel zon op een overschrijding van de 240volt, het is maar 1% maar er komen steeds meer huizen bij met panelen. Als het goed is gaat ook de gemeente Weert nog panelen leggen, of dat moet een droom blijven.
We zijn in ieder geval supergoed bezig, zeker ook de voorbeelden zie Texel.
verduurzaming van gemeentelijke gebouwen onder andere door ze te voorzien van zonnepanelen wordt in de komende jaren in stappen uitgevoerd. het besluit daartoe is eerder dit jaar door de gemeenteraad genomen.
Ja, dat weet ik. Ze hadden er deze zomer al op gelegen kunnen hebben en het gemeentehuis had dit jaar al producent van stroom kunnen zijn in plaats van gebruiker. Bovendien was dan nu al 1 jaar terugverdiend van de investering. Hoelang heeft men nog nodig voordat het daden worden?
Dan kan de Zeenk nog meer verdoezelen,,,,,,,,,,,,,,,,, Co2 So2 en ga nog maar even door?