De gemeente Weert heeft sinds april 2014 een operationeel wifi-netwerk in de binnenstad. Het netwerk toont momenteel gebreken en de gemeente investeert extra geld om het wifi-netwerk te optimaliseren.
Bij de aanleg is gebruik gemaakt van zogenaamde accespoints (zenders) die verbonden zijn met het internet van de ondernemers / eigenaren van het desbetreffende pand waaraan deze zender is bevestigd. Door de onderlinge verbinding tussen deze accespoints werd een dekkingsgraad verkregen tot circa 90 %. Het netwerk wordt in stand gehoudendoor Global WIFI die ook de contacten met de ondernemers/eigenaren onderhoudt.
Door het beschikbaar stellen van het internet op deze wijze zijn destijds enorme kosten bespaard op de aanleg van het netwerk. Door de jaren heen zijn er echter enkele verstoringen opgetreden. Deze verstoringen gaan ten kosten van de stabiliteit en kwaliteit van de verbinding. De verstoring is in een enkel geval een gevolg van een slechte internetverbinding van de ondernemer.
De meeste verstoringen zijn echter ontstaan door verhuizing of bedrijfsbeëindiging (zoals de Poorter, Poort van Limburg en de sluiting van het Anker). In dat geval vervalt de internetverbinding en moet er een nieuwe locatie worden gezocht. Naar aanleiding van klachten over plaatselijke slechte verbindingen, is onlangs de dekkingsgraad opnieuw onderzocht en geïnventariseerd. Hieruit blijkt dat tussentijdse bijstelling noodzakelijk is.
De totale investering voor het optimaliseren en verbeteren van het Wifi-netwerk komt neer op een bedrag van € 11.987,-. Dit bedrag komt ten laste van het krediet ter versterking van het stadshart. De gemeenteraad moet nog instemmen met deze financiële injectie. Hierover zullen ze op 24 januari 2018 vergaderen waarna uiterlijk op 1 maart 2018 wordt gestart met de verbetering van het wifi-netwerk.
Uitstekende investering. Dagelijks maken 6700 mensen gebruik maken van het WIFI netwerk in Weert. Dat lijkt me voldoende reden om deze dienst aan het publiek voort te zetten. Jammer dat mensen conclusies trekken zonder dat ze de feiten kennen.
Dat is alleen omdat ze een app. hebben daardoor automatisch overschakelen. Terwijl deze mensen ook een volledige internet bundel hebben.
Die app was nog van voor dat 4G betaalbaar internet bood en dat heeft inmiddels bijna iedereen.
Bijna iedereen???? volgens CBS, Zie NRC okt 2017. zijn het 15% van de mensen die 4G hebben. Waarvan 5 % een volledig abonnement. Jij hoort gewoon bij de Happy few , prijs je gelukkig.
In Mei 2016 hadden 7,5 miljoen mensen een 4G abonnement,
dat is 1 1/2 jaar geleden. Eind 2016: 4,3 miljoen 4G gebruikers hebben snel internet.
Als er iets onbetrouwbaar is geworden in 2017 is dat het CBS.
In mijn kennissen en vrienden kring heeft iedereen 4G met snel internet.
jouw familie kennissen en vriendin zitten goed in de slappe was hoor ik. Elke dag help ik mensen om rond te komen. Mijn belevings wereld is een heel andere. En dan is elke besparing welkom.
Jean-Pierre, inderdaad hebben al deze personen geen probleem om rond te komen. Maar als ik moeite zou hebben met rondkomen zou ik er voor kiezen om niet mobiel bereikbaar te zijn.
Sinds 1994 denkt heel de wereld dat ze maar overal met elkaar in verbinding moeten kunnen gaan. Wat dat betreft hebben de telecom providers het goed voor elkaar. Eerst alles bijna gratis, om maar zoveel mogelijk mensen aan de mobiele telefonie te krijgen zelfs de telefoon was gratis, nu is men massaal verslaafd aan mobiel bereikbaar zijn waardoor men denkt niet meer zonder mobieltje te kunnen.
En wallah kassa voor de telecom providers, een nieuwe miljarden industrie is geboren. Meer dan 90% van de communicatie via een mobiele verbinding heeft geen nut of functie en dient enkel ter vermaak. Iedereen om mij heen heeft een mobiele telefoon, Ik niet. Er is zeker een leven zonder mobiel bereikbaar te zijn een rustiger leven.
Dus gratis wifi op kosten van de gemeenschap is een besparing?
Weet je wat pas een besparing is de mobiel weggooien als je hem niet kan betalen, eten en leven gaat immers voor luxe of zeg ik nu iets verkeerds?
Vroeger zou ik het met je eens zijn geweest. Als je tegenwoordig geen kennis hebt loopt je ontwikkeling achter, raak je achterop en wordt het lastiger in je eten en leven te voorzien. We eisen op de kleuterschool bij wijze van spreken tegenwoordig al kennis van internet. Ik kan niet in de beurs van een ander kijken maar weet dat er heel wat mensen zijn die een groot probleem hebben om rond te komen. Op school worden je kinderen met allerlei zaken geconfronteerd. Als dan de oplossing is (of besparing zoals je dat noemt) gratis gebruik te kunnen maken van al die informatie waar je thuis geen geld en dus ook geen toegang voor hebt dan heb ik daar wel beeld bij. Los daarvan vind ik het slecht dat we in een maatschappij leven waar we van mensen iets eisen (kennis op school die je zonder internet niet aankunt) en ze de mogelijkheden onthouden om er wat mee te kunnen doen. Een aanvraag WMO, via de computer, UWV via de computer, bankfilialen gaan sluit gebruik je compureEr wordt nu al door onze eigen overheid tegen mensen gezegd “we hebben je op de hoogte gesteld” (via internet ja) en die mensen hebben nooit iets officieels ontvangen omdat ze of geen geld hebben voor internet of te oud zijn om er iets mee te kunnen.
Te vroeg geënterd!
100% Eens!
Als die cijfers kloppen dan betekent dit ook dat er per dag bijna 43000 inwoners geen gebruik maken van het WIFI netwerk. Mij lijkt dat zaken zich hebben achterhaald en je daar nu geen energie meer in moet willen steken. Ik heb er zelf in elk geval nog nooit gebruik van gemaak en zal dat ook nooit doen!
Prijs je maar gelukkig dat jij het betalen kunt. Ik heb een gezin met 5 kinderen en kan het echt niet betalen. Mijn kinderen zijn heel blij met deze voorziening in de stad. (En ik dus ook !)
Vervelend Jean-Pierre en ik gun het je echt veel beter. In de tijd dat kinderen op school al met dit soort zaken worden geconfronteerd is het ook niet goed dat je afhankelijk moet zijn van openbare netwerken. Daar zouden wel gemeentelijke subsidies per geval voor kunnen dienen. Dat er mensen blij mee zijn dat snap ik. Maar de verhouding die jezelf aangeeft 6700 gebruikers van de 49500 inwoners, de bezoekers van buitenaf niet eens meegeteld geeft nu niet meteen aan dat dit een prioriteit verdient.
jammer, ook ik gun je beter. Heb zelf student op kamers, ook afhankelijk van het wifi van het studentenhuis en eigen bundel(tje). Maar door creatief te zijn met wifi op school, huis etc. red hij het prima met zijn bundel. Ik heb een tip voor je, hopelijk heb je hier iets aan. Zorg dat het gehele gezin dezelfde provider heeft. Ieder met eenzelfde abonnement op pa na, deze neemt een abonnement met grotere databundel. Onderling kun je delen. Doen wij hier ook en dat gaat prima. We zitten bij kpn, ieder abonnement heeft korting en we kunnen GB delen. Via de app kan ik precies zien wie op het randje van verbruik zit. Bij bundel opgebruikt blijf je internet behouden alleen trager.
Dank voor de tip Jack , Ga ik zeker eens uitzoeken.
Dag Toon, Fijn even van gedachten te wisselen. Maar volgens mij maak je echt een rekenfout. Die 6700 mensen is een gemiddelde per dag, waarbij er gemiddeld per dag in totaal 12000 mensen in het WIFI gebied rondlopen. Je kunt alleen vergelijken met feiten die betrekking hebben op hetzelfde gebied, en dezelfde periode. Dat is meer dan de helft van het winkelend/spelend/lopend publiek. m.i. een heel groot deel om toch rekening mee te houden. De beleving is inderdaad voor iedereen anders. Er zijn mensen die het niet nodig vinden omdat ze een goed alternatief en voldoende geld hebben, maar ik denk even zoveel mensen die het wel nodig vinden omdat ze het misschien minder breed hebben.
Evenzo Jean-Pier! Ik heb het zelf uiteraard niet onderzocht. Maar als dat de feiten zijn dan hoef je je denk ik geen zorgen te maken. De gemeenteraad zal heus ook wel over deze gegevens beschikken, een gedegen besluit kunnen nemen en dat pakt dan wellicht in je voordeel uit. Hoe dan ook denk ik dat de paar reacties “tegen” op dit medium geen enkele invloed op dat besluit zullen hebben!
Ik trek geen conclusie, maar ik vind het onzin je gaat naar de stad om iets te kopen of voor de gezelligheid, daar heb je geen wifi voor nodig en zeker niet als het betaald wordt van gemeenschapsgeld.
Café’s en winkeleigenaren moeten maar lekker zelf zorgen voor gratis wifi voor hun klanten indien ze dat een meerwaarde vinden voor hun bedrijf.
Ondernemers buiten de binnenstad moeten het ook maar zelf regelen bijna niemand doet dat en dat zegt genoeg. Bovendien zegt de poll al hier genoeg 60% vind het niets en dat is een meerderheid in een democratie 😉
niet meer nodig. De meeste Nederlanders hebben een goed/volledig internet abonnement op gsm
Precies, u begrijpt het Wifi ingehaald door 4G.
Nog beter zou het zijn, om de stekker van wifi er uit te trekken.
Iedereen heeft onderhand 20GB met bundelverdubbelaar omdat je een pakket hebt. Dit trekt juist het verkeerde volk aan. Lekker warm in de Munt….hangjeugd want die kijken allemaal filmpjes. Wielie wielie gek
En in diezelfde EU regelgeving is geld uitgetrokken om 350 gemeenten in Nederland te voorzien van WIFI in de buiten ruimte.
Ik ga nog een stapje verder. Als het geld voor onderhoud van dit wifi nu eens in het potje gestopt wordt voor aanleg snel/beter internet in de buitengebieden?? Die € 12.000 van nu zijn zeker niet kostendekkend maar alle beetjes helpen! En voor die inwoners die afhankelijk denken te zijn van het stadse wifi, wees creatief. Op school en waarschijnlijk ook thuis is er wifi. KPN en Ziggo hebben zgn. hotspots, gebruik die.
Niet doen, is STOM, achterhaald door 4G, dat heeft toch iedereen. Zo in de put dat geld.
Maar het is duidelijk de gem Weert heeft kennelijk geld zat.
Niet met u eens, een beetje stad biedt aan bezoekers “gratis” wifi aan.
Zijn nog meer dan genoeg mensen die dankbaar gebruik maken van deze voorziening.
Sinds 4G en binnenkort 5G zwaar achterhaald