Integratie-aanpak Weert groot succes

4 min. leestijd

(Foto’s) De resultaten van het ‘Beleids- en actieplan opvang en integratie van vergunninghouders in Weert’ spreken voor zich. Honderd vergunninghouders, ook wel statushouders genoemd, hebben succesvol deelgenomen aan een integratieproject.

Zo zijn 52 personen aan een betaalde baan geholpen. Daarnaast is een groep van 14 personen gestart met een studie op een Mbo-, Hbo- of Wo-niveau.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “Iedere statushouder krijg een traject aangeboden dat is aangepast aan de persoonlijke situatie en te behalen resultaten. Dit betekent een integrale aanpak waarin het leven van de taal, het volgen van een opleiding, het vinden van werk niet na elkaar, maar parallel plaatsvinden. Deze aanpak zorgt voor successen, de mensen zien zelf dat de resultaten gericht zijn op kansen voor een goede toekomst voor hen in Nederland”.

Veel resultaten op korte termijn

De gemeente is nu ruim twee jaar bezig met de uitvoering van het ‘Beleids- en actieplan opvang en integratie van vergunninghouders’. Het doel van dit plan is een snelle en doeltreffende integratie van statushouders in Weert.

In 2016 en 2017 hebben zich in totaal 230 statushouders (waarvan 101 kinderen) gehuisvest in Weert. om de integratie van deze nieuwe inwoners te versnellen en te bevorderen heeft de gemeente de diverse (integratie)activiteiten gelijktijdig aangeboden als een totaalpakket.

Naast de inburgeringslessen hebben statushouders aan diverse activiteiten deelgenomen, zoals sporten, omgaan met geld en voorlichting over gezondheidszorg. Ook zijn aanvullende Nederlandse lessen aangeboden om de kansen op de arbeidsmarkt of onderwijs te vergroten.

Landelijk voorbeeld

In het hele proces, van vestiging in Weert tot en met maatschappelijke begeleiding, integratie en participatie heeft de gemeente samengewerkt met Punt Welzijn, scholen, aanbieders van inburgeringscursussen, Werk.Kom, Algemeen Maatschappelijk Werk, Bibliocenter, sportscholen, verenigingen en GGD. De gemeente Weert is met deze werkwijze voorloper in het land en heeft meerdere bezoeken ontvangen van andere gemeenten. Vanwege de succesvolle aanpak heeft de gemeente Nederweert besloten bij het project aan te sluiten.

Goede resultaten

Met de integrale aanpak zijn goede resultaten behaald. Statushouders zijn gemotiveerd, ze willen graag zo snel mogelijk zelfstandig worden en een nieuwe toekomst opbouwen in Nederland. In samenwerking met Werk.Kom zijn in de projectperiode 52 personen aan een betaalde baan geholpen. Daarnaast is een groep van 14 personen gestart met een proefplaatsing of een werkstage. Verder zijn 5 statushouders gestart met een studie op een Mbo- Hbo-, of Wo-niveau. De overige statushouders zitten nog en het traject.

Twee jaar verlenging

De gemeenteraad heeft woensdag 13 december besloten de ingezette koers de komende twee jaar voort te zetten. Veel statushouders zitten nog in een traject, voor hen begint de integratie pas echt in 2018. Daar komen de nieuwe statushouders en gezinsherenigers nog bij.

Statushouders moeten de juiste begeleiding krijgen op werk naar zelfredzaamheid, anders is het risico dat deze mensen duurzaam afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Daarmee doen ze het menselijk kapitaal tekort en het leidt tot onnodige belasting van de bijstand. Nu de economische crisis voorbij is, zijn deze mensen hard nodig op de arbeidsmarkt.

Bijeenkomst

Dinsdagmiddag 19 december organiseerde de gemeente Weert een bijeenkomst voor ruim 100 statushouders die een integraal traject volgen of hebben gevolgd. Het doel van deze bijeenkomst was het uitwisselen van ervaringen, het evalueren van het project en het ophalen van behoeften en ideeën. Daarna was er een informeel samenzijn om elkaar beter te leren kennen en nieuwe contacten te leggen.

[nggallery id=’5901′]

Deel dit bericht
26 reacties