(Foto’s / video) In heel Nederland, waaronder ook in Weert, staken vandaag de leraren. Ze eisen een eerlijk salaris en een investering in het onderwijs voor minder werkdruk.
Om de onderwijsstaking kracht bij te zetten kwamen dinsdagochtend tientallen leraren uit Weert bij elkaar bij Brede School Markeent. Vanuit daar liepen ze in een stoet richting het station en gemeentehuis.
De leraren wilden de actie letterlijk en figuurlijk aankaarten. Dit deden ze niet met de stille trom. Ze vroegen aandacht voor het feit dat er meer helpende handen in de klassen en op scholen aanwezig moeten zijn. “We kampen met een tekort aan goede leerkrachten. Vervangingen worden steeds moeilijker in te vullen. Het beroep van leerkracht moet weer aantrekkelijk worden. Een passend salaris en minder werkdruk horen hierbij. Daarom zetten we o.a. de joker in en hopen zo op dubbele punten vanuit Den Haag.”, aldus de leraren.
Eenmaal in het stadhuis legden de leraren hun kaarten op tafel bij onderwijs wethouder Geert Gabriëls. De wethouder verwelkomde de leraren en stak ze een hart onder de riem. Op lokaal niveau kan de wethouder weinig betekenen, maar hij kan de problemen wel aankaarten bij zijn collega’s, partijgenoten en de landelijke partij waar hij en zijn collega’s bij zijn aangesloten.
Video via Youtube
[nggallery id=’5868′]
D66 maar die doen na de formatie niet meer mee.
Z’on staking daar kan ik weinig begrip voor opbrengen. Er ligt bij het
onderwijsinstellingen voor miljoenen ongebruikt op de plank om een of andere duistere reden. Ze staken voor meer loon, minder werkdruk, een beter systeem.in deze volgorde. Er lopen in die optocht ook nog snotneuzen bij nog groen de achter de oren,laat staan dat die al mee kunnen praten over werkdruk. Over het onderwijssysteem is misschien nog wat over te zeggen want alle wisselingen, experimenten en veranderingen hebben tot nu toe weinig opgeleverd en zelfs averechts gewerkt.Die leraren hebben het nog niet zo slecht maar als ze zich niet kunnen verenigen met dat wat ze nu al hebben, stap dan snel over naar het gewone bedrijfsleven.
Long time no see Teejoo…
Dat is nou net het probleem, er ligt bij onderwijs managers en bestuurders miljoenen op de plank maar ze doen er weinig mee behalve dure projecten verzinnen die ten koste gaan van de leraren zij willen lesgeven en niet bezig zijn met onzinnige projecten.
De landelijke partij waarbij hij (Geert Gabriëls) is aangesloten ? Oh, Weert Lokaal wordt Weert Nationaal ? 🙂
Toen ze Verheggen erbij hebben gehaald zijn ze wel wat groter gaan denken;)
Groen Links
De juffen en meesters ( de laatste zijn er nog maar een paar ) moeten er voor zorgen dat ze zelf niet voor Joker komen te staan…!
En dit alles natuurlijk zoals altijd “gebaseerd op feiten, eigen onderzoek en of waarneming, of uit zeer betrouwbare bronnen”. Goed bezig slumme :-]]]]]
Het zou fijn zijn als ze gaan doen waarvoor ze betaald worden: Les geven. Dat lijkt tegenwoordig namelijk geen prioriteit meer te zijn van de leraren.
Ik snap je punt maar probeer het ook van de ander kant te zien. Toen ik 30 jaar terug op de basisschool zat waren we met 25 tot 30 kinderen per klas en 1 meester of juffrouw. Als je niet luisterde kreeg je de wind van voren en thuis daarna ook. Tegenwoordig ben je niet alleen schoolmeester maar tevens ook psycholoog. Want als een kind niet luistert dan geven de ouders jouw de schuld( want opvoeding behoort ook toe aan de leerkracht) en het kind kan het nooit fout doen in andermans ogen. Ander voorbeeld: als een kind niet het gedrag/ prestaties vertoont wat wij als normaal beschouwen krijgt deze een stempel opgedrukt. Want hoeveel kinderen hebben tegenwoordig dyslexie? Of een vorm van autisme? En dat zijn maar een paar voorbeelden. En bij deze wil ik wel aangeven dat ik meeleef met de kinderen en ouders die daadwerkelijk “struggelen” met een bepaalde handicap. Maar ik denk alleen niet dat het er zoveel zijn. Daardoor zijn er nu zoveel verschillende niveaus in de klas dat een meester/ juffrouw en evt onderwijs assistente(n) dit niet alle dagen aankunnen. Maar nogmaals, ik snap je punt want je hebt uiteindelijk, als leerkracht, voor dit vak gekozen en je wist wat er te wachten stond. Niet alles, maar wel veel.
Van bureacraten, zoals bijv de onderwijs inspectie, moeten scholen (en dus de leerkrachten) allerhande volgsystemen bijhouden, kinderen ‘op maat’ les bieden. Voor kinderen met problemen moeten leerkrachten een dossier opbouwen, zomaar naar bijzonder onderwijs is er niet bij. Kinderen met allerhande handicaps moet maar naar een gewone school. De leerkracht krijgt meer amper tijd om les te geven. (een leerkracht zal me hier vast kunnen aanvullen)
De tijd van klassikaal les geven en dan lekker vroeg naar huis bestaat niet meer.
Lesgeven is een zware taak, en dat voor een hongerloon.
Terwijl de leerkracht 30 kinderen iets probeert bij te brengen slenteren de meeste van ons nog maar even naar de koffieautomaat…
Ik adviseer de leerkrachten, bij geen effect, eens een week te staken.
Ik vrees dat je daar niet ver mee gaat komen…De enige die daar onder te leiden hebben zijn de ouders/verzorgers! Er moet bij alle betrokkenen een overtuiging ontstaan dat het zo niet verder kan…Tot in den treure blijven onderbouwen/tastbaar maken en maar hopen dat de ogen opengaan en…open blijven.
De huidige landelijke politiek kijkt met name naar de korte termijn. Onderwijs is dan een ‘kostenpost’. Echter op de lange termijn is het een investering.
Bij de leerkrachten zelf ligt in ieder geval niets op de plank te wachten.
Politiek, korte termijndenken met als klap op de vuurpijl dus ook alleen maar voor deze korte termijn verantwoordelijk zijn/blijven, het is een regelrechte ramp! Ik ben er voor om politiek beleidsbepalers tot een bepaalde hoogte aansprakelijk te houden voor het beleid wat ze voeren dan wel gevoerd hebben…moeilijk te realiseren maar zo is het ook niet te harden!
Dat bedoel ik met ogen openen en open houden.
Er staat zoveel geld vast binnen deze scholen als reserve, ze doen niet onder als de zorgverzekeraars wat dat betreft een overdaad aan geld op de plank. Deze leraren zouden beter hun bestuurders aan spreken in plaats van de overheid.
?????????? De bestuurders zijn een onderdeel van de overheid.
Ja, vast. De directie en bestuur van deze scholen zijn geen overheid.