RadarLimburg onderzoekt Weert

3 min. leestijd

Radar Limburg is in september 2017 neergestreken in Weert als innovatief en onafhankelijk nieuwsplatform. De redactie bestaat uit (vooral jonge) journalisten, wetenschappers en mediadesigners die maandelijks een actueel onderwerp in de provincie Limburg van alle kanten belichten. Ook Weert wordt onder het vergrootglas gehouden.

In 2015 toonde het Planburo voor de Leefomgeving zich zeer kritisch over de binnenstad van Weert. Die werd weggezet als ‘zwak’ en ‘perifeer’. En dan ging het met name om leegstand, bevolkingsopbouw, werkgelegenheid en het aantal Rijksmonumenten. Hoewel Weert worstelt met zijn imago – want Weert is groen, Weert is historisch, Weert is Antje en Weert is de poort van Limburg – waait er ook een aangename bries door de stad.

Weert krimpt niet, Weert groeit. In nieuwe wijken als Laarveld vestigen zich jonge gezinnen. Op cultureel gebied profileert de stad zich met tal van initiatieven: de gemeenteraad trok ontwerper Maurice Mentjens aan om gemeentemuseum Jacob van Horne te verbouwen. Het techno en dance festival Diep mag groeien en naast het Munttheater is er sinds 2016 het intiem theatertje De Huiskamer.

De redactie van Radar schrijft artikelen, maakt filmpjes, audio-opnamen, graphics en animatie die samengebracht worden op de radar, vooralsnog een website, straks ook een app. De onderwerpen die op de radar staan, hebben altijd een link naar de actualiteit maar hoeven niet per se in de nieuwssfeer te liggen. In de ontwikkelfase heeft de redactie van www.RadarLimburg.nl gepubliceerd over de problematiek van de Limburgse steden, de zin en onzin van regiobranding, de Natuurvisie van de provincie Limburg, muziek in de provincie en de relatief lage levensverwachting van Limburgers.

Voor Weert dook Radar in de problematiek van de leegstand, liet zich onderdompelen in de historie van de stad, woonde een training van basketballers op topniveau bij. Ze gingen een biertje drinken op de zieltogende Oelemarkt en maakten een wandeling in het buitengebied van de gemeente die in 2014 werd uitgeroepen tot groenste regio van de wereld.

De redactie sprak niet alleen met nieuwe Weertenaren maar ook met burgemeester Jos Heijmans. De man die landelijk in het nieuws kwam omdat hij zich nadrukkelijk het lot aantrok van een Syrisch gezin. Dat terwijl de PVV bij de landelijke verkiezingen de een na grootste partij werd. “Je moet zorgen voor je burgers, of je het nu met ze eens bent of niet,”, zegt Heijmans in een interview met Monique Holtackers en Ruben Weekers.

De uitgewerkte interviews en reportages over Weert zijn verwerkt in een radar en na te lezen op www.Radarlimburg.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie