Had je ook een ‘tante zuster’?

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd
Foto: Moeder-Abdis Schreurs+ (rechts) en priorin zuster Van Moorsel in 1991.

Er zijn jaren geweest dat menig Weerter familie minstens één ‘tante zuster’ en/of ‘heeroom’ in het klooster had. Dit jaar vieren de Birgittinessen hun 175-jarig verblijf in (slot)klooster Maria Hart in de Weerter Maasstraat. Ook daar heeft menig ‘tante zuster’ uit de regio Weert gewoond. In samenwerking met de Stichting De Aldenborgh komen er nu kwartierstaten beschikbaar van alle Weerter Birgittinessen. Vanaf zondag 8 april te volgen via de website van de Birgittinessen en op Facebook en Twitter.

Een slotklooster hield vroeger in dat je na intreding zo goed als nooit meer buiten de kloostermuren kwam. Hooguit voor het uitbrengen van een stem tijdens verkiezingen. Familie mocht op bezoek komen, maar de zusters bleven achter de tralies, het ‘slot’. Twaalf jaar geleden kwamen er naast de slotzusters uit alle windstreken Birgittinessen van de nieuwe tak van de ‘Orde van de Allerheiligste Verlosser’, zoals de orde officieel heet. Zij treden meer naar buiten en zijn gestart met een gastenverblijf en het verzorgen van maaltijden en vergadermogelijkheden.

Kwartierstaten

Samen met de zusters zijn de Aldenborgh-genealogen Bèr Geelen en Anna van Wegberg-Veugen op onderzoek gegaan naar de afkomst van alle Birgittinessen van het klooster van de Maasstraat in de afgelopen 175 jaar. Zij maakten van al deze zusters kwartiersta-ten waarin de voorouders en hun herkomst zijn terug te vinden. Dit leidde tot verrassen-de ontdekkingen.

Verrassende ontdekkingen

Alle vondsten worden de komende jubileummaanden gepubliceerd op de website van de zusters, en hun Facebook- en Twitter-pagina. Zo krijgen de ‘tante zusters’, die altijd door de Weerter samenleving zijn gedragen, dankzij het 175-jarig jubileum alsnog de aandacht die zij verdiend hebben.

www.birgittinessen.nl
www.facebook.com/birgittinessen
twitter.com/birgittinessen

Deel dit bericht
Geef reactie