‘De Annex’ in leegstaand pand

4 min. leestijd

De Annex is de komende drie jaar de plek waar beeldend kunstenaars en vormgevers met een band met Weert een podium krijgen. Het is een ruimte voor innovatie, talent, beeldende kunst en vormgeving.

Met de groepstentoonstelling Here and now opent de Annex aan de Meikoel 3 in Weert op dinsdag 8 mei 2018 voor het eerst haar deuren. De tentoonstelling laat werk zien van kunstenaars uit Syrië en Iran, die als vluchteling in Weert terecht zijn gekomen.

Wethouder Geert Gabriëls zal de Annex dinsdag 8 mei 2018 om 17.00 uur officieel openen. De Annex is geopend op donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen.

De Annex

Met het vaststellen van de Routeplanner Cultuur heeft de raad de weg vrij gemaakt voor een nieuwe presentatieruimte voor beeldende kunst en vormgeving. De ruimte is met name bedoeld als podium voor kunstenaars en vormgevers met een band met Weert: woonachtig in Weert of afkomstig uit Weert. De gemeente Weert stelt voor minimaal drie jaar het pand aan de Meikoel ter beschikking voor het organiseren van tentoonstellingen. Kunstenaars en vormgevers kunnen één keer per jaar hun portofolio inzenden samen met een tentoonstellingsplan. Een onafhankelijke commissie beoordeelt het werk en maakt vervolgens een selectie. Per jaar krijgen vier kunstenaars de kans zich in de Annex te presenteren. Gemeentemuseum Jacob van Horne coördineert en organiseert de tentoonstellingen.

Openingstentoonstelling Here and now

De openingstentoonstelling Here and now laat werk zien van drie kunstenaars die nog niet zo lang in Nederland wonen. Zij zijn als vluchteling in Weert terecht gekomen en proberen als kunstenaar ook hier een voet aan de grond te krijgen. Het werk dat in de tentoonstelling is te zien, is allemaal recent gemaakt. Zij hebben namelijk huis en haard achter moeten laten.

Kinda Alshibani (Damascus, 1982) heeft visuele communicatie gestudeerd aan de Fine Arts University in Damascus. Na haar studie was ze onder andere docente beeldende vorming en werkte ook als interieurontwerpster. Interesse in mode inspireerde haar tot het maken van theaterkostuums en sieraden van textiel. In 2014 is Kinda begonnen aan de kunstacademie, maar helaas heeft ze deze opleiding moeten afbreken toen ze in 2015 naar Nederland kwam. Voor de tentoonstelling heeft Kinda sculpturen uit mergel gemaakt. De zachte steen nodigt uit tot het maken van organische vormen, waarbij het lijnenspel een grote rol speelt in het overbrengen van emotie. De beelden symboliseren de ‘knuffel’ die een mens op een moeilijk moment nodig heeft.

Mohammad Javad Attarzadeh (Teheran, 1987) is een grafisch ontwerper en fotograaf uit Iran. Van kinds af aan droomt hij er van om professioneel kunstenaar te zijn. Na een creatieve zoektocht ontdekte Mohammad dat fotograferen een attractief medium voor hem is. Maar de fotografie triggert hem ook tot meer onderzoek binnen andere kunstdisciplines. Tijdens de tentoonstelling toont Mohammad zowel foto’s als tekeningen waarin interactie met de bezoekers, emoties en verhalen centraal staan.

Nidal Sabir Abd Alkadie (Palestina, 1978) maakte in zijn land Syrië hoofdzakelijk wandschilderingen in schoolgebouwen. Nu heeft hij zich in het asielzoekerscentrum van Weert ontpopt tot huisschilder van de KoaLaSchool. Hij voorziet deuren van klaslokalen van portretten van creatieve grootheden, zoals Albert Einstein en Vincent van Gogh. Speciaal voor de presentatie Here and now maakt Nidal, in zijn tijdelijke atelier bij de Verbinderij, vijf nieuwe doeken.

Opening de Annex

Datum: Dinsdag 8 mei 2018 om 17.00 uur
Locatie: Meikoel 3, 6001 EE Weert

Deel dit bericht
Geef reactie