Resten Tiendschuur uit Van Horne-tijd

3 min. leestijd

(Foto’s) Bij archeologisch onderzoek bij de Tiendschuur aan de Recollectenstraat 5 in Weert zijn middeleeuwse resten aangetroffen. Het gaat om muurresten, funderingen, kelders en een waterput uit het midden van de 15de eeuw.

De Tiendschuur waarvan nu de resten gevonden zijn, is al te zien op de kaart van Jacob van Deventer uit 1565. Het huidige pand aan de Recollectenstraat staat op de plek waar de oorspronkelijke Tiendschuur in de middeleeuwen heeft gestaan. In deze historische opslagplaats werd een tiende deel van de opbrengst opgeslagen van de oogst die horigen verschuldigd waren aan de Heer van Weert.

Historisch complex

De Tiendschuur maakt onderdeel uit van het kasteelcomplex De Nijenborgh. Hier woonden sinds het midden van de 15e eeuw de graven Van Horne. De huidige Tiendschuur aan de Recollectenstraat dateert uit de 18de tot de 20ste eeuw. Deze bevat ook muurresten en kelders uit de middeleeuwen.

Identiteit

Wethouder Paul Sterk reageert enthousiast op de historische vondsten: “Het is geweldig dat de restanten van de oorspronkelijke Tiendschuur en een oude waterput zijn aangetroffen. Zo krijgen we een steeds beter beeld van hoe de historische locatie in de tijd van de Van Hornes er heeft uitgezien. Deze grafelijke dynastie is namelijk heel belangrijk geweest voor de stadswording en de identiteit van Weert.” De aangetroffen historische resten worden nog deze week weer toegedekt en onder de grond bewaard. Zo is dat ook in de Erfgoedwet beschreven.

Bewaard

Aanleiding voor de archeologische werkzaamheden is de verbouwing van de huidige Tiendschuur. Dit voormalige museumgebouw van de gemeente Weert wordt omgebouwd naar een gebouw met een kantoor- en woonfunctie. Het onderzoek naar de archeologische resten op het terrein van de Tiendschuur levert voor de werkzaamheden geen vertraging op. Al in een vroegtijdig stadium is rekening met dit onderzoek gehouden.

Achtergrond

In Weert wordt dit jaar het Van Horne Jaar gevierd. De Van Hornes woonden sinds het midden van de dertiende eeuw in Weert. De oudste woonlocatie is de Aldenborgh (nu het Patersklooster aan de Biest). Sinds de bouw van de Nijenborgh in 1432 was dit de woonlocatie van de Van Hornes.

[nggallery id=’6381′]

Deel dit bericht
Geef reactie