Heidi van der Pol gaat in haar woonplaats Altweerterheide een geitenhouderij beginnen. Dierenwelzijn staat bij haar hoog in het vaandel. Ook houdt ze zoveel mogelijk rekening met de directe omgeving.
Vorige week verscheen in verschillende media een ingezonden artikel over de plannen. Daarin wordt volgens de eigenaresse een onvolledig en onjuist beeld geschetst van de werkelijkheid. De onderneemster wil daarom graag haar kant van het verhaal doen.
Vooropgesteld, ze heeft veel positieve reacties gekregen. Veel van de inwoners van Altweerterheide hebben geen probleem met de komst van een geitenhouderij aan de Grotesteeg. Heidi is getrouwd met een melkveehouder. Ze verruilde haar loondienstverband in de financiële sector voor het agrarisch ondernemerschap.
Er is echter een kleine groep die zich tegen de bedrijfsplannen keert. En dat steekt haar. “Met name omdat de kritiek veelal gebaseerd is op misvattingen”, zegt Heidi. “Het lijkt de omgeving niet bekend te zijn dat er op het gekochte bedrijf een pluimveevergunning rust. Mijn originele plan was om deze vergunning te gebruiken en pluimvee te gaan houden. Echter, nadat ik me verder heb georiënteerd, gaat mijn voorkeur uit naar geitenlammeren.”
Om de gezondheidsrisico’s in kaart te brengen heeft Heidi een Milieueffectrapportage (MER) laten opstellen. Hieruit blijkt dat de fijnstofuitstoot zal afnemen door het houden van geiten met 98 % ten opzichte van de huidige vergunning. Ook de ammoniakuitstoot zal minder worden. Dus vanuit de vergunning die er ligt, zal de milieupositie en de positie van omwonenden niet verslechteren.
Commotie
De commotie ontstond vorige week naar aanleiding van een dorpsraadvergadering en een ingezonden artikel. Dat artikel is door regionale media overgenomen. “In dat bericht wordt een onvolledig beeld van de werkelijkheid geschetst. Dat artikel heeft tot veel ophef geleid. Daar ben ik erg van geschrokken. Voordat ik echt start, wil ik de onrust die er heerst proberen weg te nemen. Er wordt een beeld geschetst dat ik niet wil communiceren, maar dat wil ik juist wel. Iedereen die vragen heeft, mag ze stellen.”
Momenteel heeft de gemeente Weert de vergunningswijziging in behandeling. Ondanks dat de gemeente nog geen uitsluitsel heeft gegeven over de vergunningswijziging wil ze de gemeenschap informeren. “Ons gezin is erg betrokken bij de lokale gemeenschap. Altweerterheide is een kleine dorpsgemeenschap. Ik ken veel mensen uit het dorp via de carnaval, harmonie en de ouderraad. Een groot aantal van deze mensen is natuurlijk al op de hoogte van onze plannen. Helaas merk ik dat enkele mensen dit niet zijn. Om de dialoog aan te gaan wil ik ze de juiste informatie verstrekken.”
Moderne geitenhouderij
Ze wil 930 geitenlammeren op gaan fokken. Dat betekent dat ze geitenlammeren gaat verzorgen tot ze bijna een jaar oud zijn. Voordat ze aflammeren zullen ze het bedrijf verlaten om op een melkgeitenbedrijf te lammeren. Dat wil ze in een kleinschalige vorm doen. Ze probeert dan ook zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Zo wordt de geitenhouderij gevestigd in stallen die van de binnenkant geïsoleerd worden.
De stalhygiëne wordt streng bewaakt. “Ik zorg voor droog stro waardoor de geuroverlast tot een minimum beperkt wordt. Bovendien houd ik rekening met de omgeving door de mest af te voeren direct op het land of mocht dit niet mogelijk zijn deze op te slaan op het melkveehouderijbedrijf. Mijn man en ik beschikken over 90 hectare grond. Daarover wordt de mest verdeeld.”
Gevalletje Q koorts, tegen houden gewoon niet willen zo een bedrijf in een van je kernen Weert.
Best Menneke, Weet u wel hoe Q koorts wordt overgedragen? Dit wordt overgedragen door melkgeiten en melkschapen. Tegenwoordig worden deze hier tegen gevaccineerd. Echter hier is sprake van opfoklammeren. Deze dieren zijn geen besmettingsbron. Een cavia is een grotere besmettingsbron. Gaan we die ook weren in het buitengebied?
Ik bedoel maar dat de overheid en de bevolking zelf ook problemen niet moeten opzoeken. Waarom zijn er mensen die zich keren of gekeerd hebben tegen het roken waarom zijn er mensen tegen gebruik van verdelgingsmiddelen enzovoort enzovoort. De verf die we tegenwoordig gebruiken is nog maar de helft zo degelijk dan die van vroeger, dus waarom de risico’s welk zo een bedrijf met zich meebrengt wel tolereren. En we weten allemaal dat wat vandaag niet zo is morgen wel zo kan zijn, daarbij komt de mest het transport daarvan en de dieren en het fijn stof wat zo een bedrijf met zich meebrengt, ik zeg niet doen en das mijn mening.
Er zit een klein verschil in het uiten van een mening en het op basis van oude informatie verkondigen van een ‘waarheid’ om zo bij omwonenden angst te creëren zodat ze in verzet komen. Als we naar jouw mening gaan luisteren, dan is het snel gedaan met de BV Nederland. Geen innovaties meer, niet meer doorontwikkelen, alles bij het oude laten…. Niemand kan de toekomst voorspellen en ja, er zullen nu ook wel zaken ontwikkeld worden waar over 50 jaar van gezegd wordt, hadden we beter niet kunnen doen, maar gelukkig wordt er nog steeds meer ontwikkelt dat zorgt voor een betere samenleving.
Citaat: Deze dieren zijn geen besmettingsbron: Echt wel, ook de mest.
De besmetting gaat gewoon door de lucht zonder mens dier contact.
Een andere reactie van mij wacht nog op plaatsing.
Buiten het feit dat de lammeren binnen 1 jaar al weer lammeren zegt veel over de liefde voor het dier van de houder ervan, niet dus.
Geld telt kennelijk weer zwaarder dan diergezondheid en vol groeit zijn.
Risico`s van intensive geitenhouderij binnen stedelijk gebied zijn erg groot ook als er geënt is voor q koorts. Er zal een significante stijging van longproblemen gaan komen onder mensen.
Het zijn opfoklammeren, geen aflammering. http://Www.rivm.nl q-koorts. Do I need to say more? Over geld ed kan ik in deze kwestie niet over meepraten?
De andere optie is kippen daarvoor ligt de vergunning er. Kippen geven echter meer fijn stof.
Er staat duidelijk: voordat ze af lammeren gaan ze weg. Lammeren is nodig om als melkgeit te functioneren. Ze gaan dus drachtig weg. Ze zijn dus binnen het eerste levensjaar drachtig.
Geiten en schapen kunnen drachtig worden na 4 maanden dat is voor het welzijn van het dier en zijn lammer niet wenselijk.
Om de kippen vergunning nog te kunnen gebruiken zal ze aan de huidige regelgeving moeten voldoen. De co2 en fijn stof norm is in Weert en omgeving zeer slecht door de intensive veeteelt. Nog meer intensive veeteelt is niet wenselijk juist nog minder dan nu. Mag ook hopen dat dit verboden wordt en de vergunning ingetrokken.
Het zal de milieupositie en de positie van omwonenden niet verslechteren, deze zin is ook een leugen, het aantal longziekten onder mensen in de omgeving zal significant stijgen.
Beste Stijn praat geen poep als je de feiten niet kent maar wel van de intensive veeteelt houd.
Beste Zomaar, wat jammer dat jij het op de man gaat spelen in plaats van je te uitspraken over ‘significante stijgingen van longziektes’ te onderbouwen met feiten. Een significante stijging moet aantoonbaar zijn namelijk en die mis ik in jouw verhaal.
En als we gaan praten over wat wenselijk en niet wenselijk is ten opzichte van het houden van dieren, dan kunnen we de discussie heel erg breed gaan maken en dat zou dan ook betrekking hebben op het houden van huisdieren. Het zelfde geldt overigens voor ‘intensieve veehouderij’ zoals jij het noemt. Voor sommigen zijn 10 kippen al te veel, voor anderen zijn 5000 vleesvarkens te weinig. Het wordt pas intensief als er veel dieren op een kleine oppervlakte worden gehouden. Hier heeft Nederland wetgeving voor opgesteld die bepaalt wat onder ‘intensief’ wordt verstaan, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij kan bepalen dat hier om intensieve veehouderij gaat… daarbij wil ik nog wel even melden dat mij hart niet ligt bij intensieve veehouderij, zoals jij vermeld. Als jij mij ook maar enigszins zou kennen, dan had je dit soort uitspraken niet gedaan.