MOB-complex wordt woongebied

Algemeen Economie Weert 10 reacties 3 min. leestijd

Het MOB-complex aan de Diesterbaan in Weert is niet meer in gebruik door het Ministerie van Defensie en wil het daarom verkopen. Er zijn concrete plannen voor het terrein.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verantwoordelijk voor de verkoop van dit complex, heeft de gemeente Weert gevraagd of zij geïnteresseerd is om dit complex te verwerven. De gemeente heeft haar interesse getoond, vooral ook om grip te krijgen op de herbestemming.

De gemeente is voornemens om de herontwikkeling ten behoeve van de bouw van circa 40 zogenoemde ruimte voor ruimte (RvR) woningen te faciliteren. Het terrein heeft een oppervlakte van ruim 10 hectare. Dit betekent dat een ruime verkaveling mogelijk is. ‘Ruimte voor ruimte’ is een speciale regeling van de Provincie Limburg om oude gebouwen te slopen en het om te vormen tot bouwkavels.

Verkoop terrein via Provincie Limburg

De gemeente is geen contractpartij in de overeenkomst tot levering van het MOB-complex door het RVB aan Ruimte voor Ruimte Limburg CV. RVB is voornemens het MOB-complex rechtstreeks te verkopen aan de provincie Limburg die het terrein op haar beurt levert aan Ruimte voor Ruimte Limburg CV. De gemeente is verantwoordelijk voor de planologische begeleiding tot wijziging van het bestemmingsplan, waarvoor zij van Ruimte voor Ruimte Limburg CV als tegenprestatie een vaste vergoeding per verkocht bouwkavel ontvangt. De regeling kan de gemeente Weert 1,6 miljoen euro opleveren.

Groen en wegenstructuur behouden

Het MOB-complex is eigenlijk een bos met gebouwen. Het bos wordt zoveel als mogelijk gehandhaafd. Het woonmilieu wordt daarmee ‘wonen in een bos’. Dit is een aanvulling op de woonmilieus in Weert, aldus het college van B&W. De wegenstructuur binnen het MOB-complex wordt waar nodig gehandhaafd. Nieuwe infrastructuur zal in principe niet nodig zijn. Enkele wegen kunnen naar verwachting vervallen.

Uitgangspunt is om de bebouwing zoveel als mogelijk te realiseren op de plaatsen waar nu ook al bebouwing aanwezig is. Met de afstand tot de bestaande woningen in het bungalowpark wordt rekening gehouden. Verder worden de bomen geïnventariseerd. Zoveel mogelijk behoud van de (loof)bomen is uitgangspunt.

Gesprek met omwonenden

De direct omwonenden en wijkraad worden begin juni geïnformeerd over het planvoornemen middels een informatiebijeenkomst. De bedoeling is om het plan in samenspraak met (een vertegenwoordiging van) omwonenden en belanghebbenden verder uit te werken, om zoveel mogelijk aan de wensen van omwonenden en belanghebbenden tegemoet te komen.

Gemeenteraad beslist over bestemmingsplan

Om het plan te realiseren moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het bestemmingsplan zal naar verwachting in het 4e kwartaal 2018 of 1e kwartaal 2019 ter vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden. Als alles volgens plan verloopt kunnen vanaf begin 2019 de kavels in het MOB-complex uitgegeven worden.

Schets toekomstige indeling
Deel dit bericht
10 reacties