Update – De toegangsdeur van het stadhuis aan de Wilhelminasingel moet vervangen worden. Tijdens de wintermaanden is de temperatuur in de publiekshal te laag. Met name op de koude dagen is het erg koud. Voor bezoekers en personeel in de publiekshal is dit erg onprettig en dus wordt er geïnvesteerd in een zogeheten tourniquetdeur.
De deur bestaat nu nog uit twee schuifdeuren. Bij het binnenlopen staan deze altijd vrijwel gelijk open. In de wintermaanden komt hierdoor veel koude lucht binnen. Dit is het extreemst tijdens vorstperiodes wanneer een noordoosten wind recht naar binnen waait. Uit gemeentelijke stukken blijkt dat dit soort deuren niet berekend zijn op het grote aantal keren per dag dat de deur open gaat. Ze wordt eerder gebruikt bij personeelsingangen en dergelijke. Als publieksingang is ze zeer kwetsbaar. Hiermee kan het veelvuldig moeten repareren van de deur mogelijk worden verklaard.
Eerdere maatregelen werken niet
Er is gekeken of de deur bij koude weer handmatig bediend kon worden. Dit blijkt het probleem niet op te lossen want de deuren moeten toch open en bezoekers staan buiten te wachten. Daarnaast is geëxperimenteerd met het korter open laten staan van de deur maar dit biedt geen soelaas. Ook is gekeken naar de verwarming in de deur. Deze zou moeten zorgen voor een luchtgordijn, maar de capaciteit is hiervoor onvoldoende. Ook dekt de kachel niet de volledige breedte af. De capaciteit kan niet vergroot worden en de leverancier van de kachel moet van ver komen wanneer er een storing is.
Om toch tot een acceptabele temperatuur te komen is de temperatuur van de vloerverwarming en het luchtbeheersingssysteem verhoogd. Ook zijn op extreem koude dagen elektrische kachels bijgeplaatst. Dit alles is onvoldoende om de koude die door de deur binnenkomt te pareren.
Beste oplossing
Er is gezocht naar een oplossing met de minste beperkingen (in doorlooptijd, geld en bouwkundig). Het voorstel is om op de huidige plaats een tourniquetdeur te plaatsen. Hierdoor ontstaat er geen rechtstreekse luchtstroom meer. Daarnaast is deze deur ook voorzien van een adequate verwarming. Dit tourniquet past binnen de huidige gevel en kan daardoor relatief eenvoudig worden ingepast.
Omdat er rekening gehouden dient te worden met toegankelijkheid voor minder validen, wordt tevens een aparte Miva-deur gerealiseerd. Deze is door middel van een knop te bedienen (niet automatisch), waardoor deze ook beperkt open zal staan. Bij deze Mivadeur wordt een warmtegordijn geplaatst, waardoor de evt. koude wordt ondervangen.
De kosten voor vervanging van de toegangsdeur bedragen € 75.000,-.
Update:
De gemeente heeft een wettelijke taak om een structurele oplossing te bieden voor het personeel. Op grond van de Arbowet is de gemeente als werkgever verplicht om de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk in te richten. De huidige problematiek maakt het echter onmogelijk om tijdens de koude periode de medewerkers in de publiekshal dit te kunnen bieden. Er zal dan ook een structurele oplossing geboden moeten worden, waarmee de arbeidsomstandigheden in de publiekshal op peil worden gebracht.
Misschien kunnen ze een deur maken van een oude roestige kraan?
Een goede sluisdeur, wat betekent dat een deur pas open kan als de andere dicht is. Hoeft echt geen 75000 te kosten.
Erg veel geld voor een nieuwe deur zeg..
75.000 voor een deur? Daar heb je ook een nieuwe voor.
Natuurlijk is de deur openbaar…
aanbesteed
Maakt niet uit, geld zat!
PS voor €75.000 kan een gemiddeld gezin 40 jaar de kooi warm stoken.
Deze gemeente klucht kent echt werkelijk geen grenzen.
De inwoners van deze gemeente moeten zich al is het beschamend toch een deuk lachen om al dit amateuristisch gestuntel bij dit gemeentehuis
Er wordt mijn inziens ten onrechte gekeken naar de gemeente. De architect en de uitvoerders, de zogenaamde deskundigen, zijn verantwoordelijk. Dus daar de rekening neerleggen, maar dat zal wel weer juridisch lastig zijn,
Warmere kleding dragen is wel de goedkoopste oplossing (borstrok bijv.)
Laat dit maar betalen door de architect van het gebouw. Zoals het omschreven wordt is het een ontwerpfout.