Actie tegen ongewenst seksueel gedrag

3 min. leestijd

Ben je oké? Met die vraag maken poppodia, clubs en festivalorganisaties ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar tijdens concerten en in het nachtleven. Want ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met seksueel gedrag tegen hun wil. Poppodia, clubs en festivalorganisaties uit heel Nederland lanceren deze campagne van Rutgers op zaterdag 6 oktober om zo uitgaan leuk, los, vrij en veilig te houden. Deze campagne is een initiatief van Rutgers samen met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Celebrate Safe en NOTHANKS!.

De publiekscampagne Ben je oké? heeft een positieve insteek. Uitgaan, feesten en concerten bezoeken is iets leuks en het vindt plaats op plekken waar je je nergens zorgen over hoeft te maken, zodat je je even helemaal kunt laten gaan. Gewoon zoals het hoort te zijn, en zoals het meestal ook is. De campagne roept iedereen die daar aan bij kan dragen op er samen voor te zorgen dat dit zo blijft

Ben je oké?

De campagneboodschap is neutraal: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’ Op de bijbehorende campagnewebsite www.benjeoke.nl staan filmpjes die laten zien hoe je ongewenst seksueel gedrag bespreekt als je het ziet én hoe je vervolgens omgaat met de reactie van de ander. Hier kan iedereen door het uploaden van zijn foto laten weten je veilig uitgaan belangrijk vindt en die vervolgens te delen op Instagram en Snapchat. Zo maken we samen duidelijk dat het oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken.

Alleen als je het allebei wenst

Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. En dat gebeurt ook tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen. “Deze cijfers zijn helaas niet nieuw”, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst.”

6 t/m 12 oktober: actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

De lancering van de campagne is tevens de start van de landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag waarin Rutgers een jaar na #MeToo heel Nederland oproept in actie te komen: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia en festivalorganisaties.

Meer over het programma van de actieweek: https://www.rutgers.nl/nieuws-opinie/campagnes/landelijke-actieweek-tegen-ongewenst-seksueel-gedrag.

Deel dit bericht
Geef reactie