Maagsonde voor diëtisten SJG

2 min. leestijd

Dinsdag hebben twee diëtisten van SJG Weert, Paulien Tielen en Elle Driessen, een maagsonde bij zichzelf laten inbrengen. Zij adviseren dit regelmatig aan patiënten, bijvoorbeeld bij slikproblemen of als voldoende eten niet vanzelf gaat. Veel patiënten zien op tegen het inbrengen van een sonde. Diëtisten Elle en Paulien wilden graag zelf ervaren wat de patiënt dan precies meemaakt, zodat ze weten waarover ze het hebben als ze dit met de patiënt bespreken.

De hele week vragen de diëtisten zowel bij patiënten als zorgverleners extra aandacht voor het thema ondervoeding, met als doel samen ondervoeding in het ziekenhuis nóg beter aan te pakken. Juist bij ziekte of bij een operatie is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan een sneller herstel bevorderen. Soms kan sondevoeding dan uitkomst bieden. Sondevoeding is vloeibare voeding die via een flexibel slangetje (een sonde) rechtstreeks in de maag of darm komt.

Vandaag hebben Paulien en Elle via de neus een sonde laten inbrengen. Net als de meeste patiënten vonden zij dit best spannend. “Het is even een vervelend punt als in je neus ‘de bocht’ gemaakt moet worden richting je slokdarm”, vertelt Paulien. “Daarna gaat de sonde verder naar je maag. Het doet geen pijn, maar het is even een vervelend gevoel. Als de sonde eenmaal goed zit, moet je even wennen aan het slikken, want steeds voel je het slangetje in je keel zitten. Achteraf is het ons niet tegengevallen. We zijn blij met deze ervaring, het is goed om zelf te ondervinden hoe het voor patiënten is om een sonde ingebracht te krijgen.”

Deel dit bericht
Geef reactie