Op woensdag 10 oktober organiseerde de gemeente Weert een symposium over het thema arbeidsuitbuiting.
Bij dit symposium waren medewerkers vanuit allerlei overheidsinstellingen aanwezig. Er werd onder andere gewerkt aan meer bewustwording voor arbeidsuitbuiting, het herkennen van signalen en het vergroten van begrip voor slachtoffers.
Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden
In Nederland heeft elke werknemer recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Toch komt arbeidsuitbuiting voor in bijna alle branches. Arbeidsuitbuiting en de aanpak hiervan zijn echter complex en er bestaat nog veel onwetendheid.
Burgemeester Jos Heijmans van Weert en tevens portefeuillehouder Mensenhandel in Limburg: “Arbeidsuitbuiting is vaak nog een onbekend thema. Allereerst worden signalen niet direct herkend en opgepakt. Daarnaast hebben slachtoffers zelf vaak niet door dat ze worden uitgebuit, omdat ze hun recht niet kennen of omdat ze de taal niet spreken. Het is belangrijk dat professionals zich verdiepen in het herkennen van de signalen zodat ze eventuele misstanden aan de kaart kunnen stellen. Vandaag werd hier met praktijkvoorbeelden gewerkt aan die bewustwording.”
Praktische en aansprekende presentaties
Om de aanwezigen zoveel mogelijk handvaten te geven in de aanpak werden praktische en aansprekende presentaties verzorgd door onder andere sprekers van de Inspectie Sociale Zaken en Werk (ISZW), het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG en slachtoffer van mensenhandel.
Vreemd genoeg wil gemeente Weert uitbuiting/slavernij juist faciliteren. In het nieuwe voorgestelde ‘beleid’ kan iedereen kan overal ‘arbeidmigranten’ gaan huisvesten. Blijkbaar zijn dat geen normale mensen die in normale woningen of in een hotel hoeven te verblijven.
Volgens werkgevers, uitzendbureau’s en overheidsinstanties komen deze uit te buiten Oost-Europese slaven niet om te wonen naar West-Europa, maar om te werken.
Back to the “Roots”. Ooit gezien of gelezen?
Onze nationale overheid bepaalt voor de Nederlandse gepensioneerden een rekenrente om hun pensioen te bepalen. Dat is ook bewustwording?
En nu moet ik me druk maken over arbeidsuitbuiting.
Sorry, (mijn) Gemeente Weert.
Arbeidsuitbuiting is een (ander) woord voor slavernij.
Een symposium? Verandert daar niets aan.
Ik kijk uit naar het symposium “Weert zoals de Weertenaar wil zijn”. Net als alle andere arbeidzame Nederlanders! Uitgebuit?