Tussen 28 oktober en 19 november werd in Weert een feest gevierd rondom diversiteit. De stad stond in het teken van ‘Weert Respecteert’.
Respect en nieuwsgierigheid naar anderen stonden centraal in een reeks activiteiten. Want wie zijn die travestieten eigenlijk? Wat kunnen we leren van de Roma en Sinti? En een Open Mind Feestje, daar hadden heel wat mensen zin in, zo bleek! De meeste activiteiten werden druk bezocht door Weertenaren, maar ook door mensen van buiten de stad. Verschillende clubs en instellingen organiseerden de activiteiten. De gemeente Weert ondersteunde.
Wethouder Geert Gabriëls: “Met die verschillende partijen wordt geëvalueerd. Daarna wordt bekeken of Weert Respecteert een jaarlijks terugkerend evenement kan worden.” De komende tijd is het mogelijk om wethouder Gabriëls te boeken voor gastlessen op scholen.
Een mooi compliment over Weert Respecteert gaf iemand uit de creatieve sector: ‘Er gebeuren de laatste tijd weer zoveel mooie dingen in Weert en dit is er één van. Ik ben weer trots op mijn stad!’
Een terugblik
Op 2 november bezochten zo’n 150 mensen de opening van de tentoonstelling O Lungo Drom. Tijdens de opening werd de Roma en Sinti -vlag gehesen – naast de regenboogvlag – voor het Stadhuis. De symboliek was groot. De expositie ging onder andere over de lange weg die de Roma en Sinti hebben afgelegd naar acceptatie in de samenleving. Er hing veel emotie in de zaal. En nu werd hun vlag gehesen! Een filmpje over deze openingshandeling ging viral op sociale media.
Een dag later openden de travestieten en dragqueens van de Amsterdamse Dragshowbar Lellebel de tentoonstelling TRA-Art van kunstenares Gemma van Gennip in de Annex. De travestieten traden op, hun acts waren zowel hilarisch als ontroerend. De dames waren een bezienswaardigheid voor shoppende mensen. Zo’n 130 mensen bezochten deze opening en heel wat kijkers gluurden even met een glimlach binnen. De travestieten vonden het bijzonder dat een provinciestad als Weert zo’n gedurfde expositie naar het centrum haalde.
Open minded feest
Belangrijk hoogtepunt was het drukbezochte open mind feest in Theater de Huiskamer. Meer dan 200 mensen bezochten de party voor hetero’s, homo’s, biseksuelen etc. Een ingewikkelde manier om te zeggen dat het een feest voor iedereen was! Niet alleen Weertenaren namen deel aan het feest, ook mensen uit Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Venray wilden dit niet missen!
En Weert kreeg bezoek van Heleen van Royen in Gotcha Cinema. Haar werd door mantelzorgers, mensen uit de zorg en veel andere geïnteresseerden het hemd van het lijf gevraagd over de documentaire ‘Het doet zo zeer’ over haar demente moeder. Mensen waren onder de indruk van de film en de antwoorden van Heleen van Royen. Dit is een greep uit de activiteiten en reacties rond Weert Respecteert.
LHBTI-acceptatie in het onderwijsGenoeg gerespecteerd? Nee nog niet! Weert Respecteert houdt niet op in november. Respect is het hele jaar door belangrijk. Daarom is wethouder Geert Gabriëls dit jaar beschikbaar voor het geven van gastlessen over respect op basisscholen en middelbare scholen. Ook wisselt hij graag met de klas van gedachten.
Wil je Geert Gabriëls uitnodigen voor het geven van een gastles? Neem dan contact op met de gemeente via Madelon van Hoef: [email protected].
Dus, als we vergeten dat er ook bezoekers van buiten Weert waren, dan bezocht in totaal bijna 1% (200 + 150 + 130) van de Weerter bevolking de verschillende evenementen. En dat noemen ze dan druk bezocht door mensen uit Weert.