Zonnepanelen op alle geschikte daken

3 min. leestijd

Klimaatverandering is afgelopen zomer van iets heel abstracts veranderd in iets tastbaars. Om erger te voorkomen is men van mening dat er wereldwijd maatregelen genomen moeten worden om over te schakelen op duurzame energie, zodat we geen fossiele brandstoffen meer hoeven te verbranden. Zo ook in Weert.

Wethouder Geert Gabriëls, van o.a. duurzaamheid, roept met een brief Weerter bedrijven op hun gebouw te voorzien van zonnepanelen. Dat is nu financieel aantrekkelijk door een subsidieregeling van het Rijk. “Mijn ambitie is om alle geschikte daken in Weert te voorzien van zonnepanelen. Zolang er zonnepanelen op daken geplaatst kunnen worden, hoeven er geen zonnevelden te worden aangelegd. Zo hoeven we geen open ruimte op te offeren en kunnen we die inzetten om de biodiversiteit te vergroten”, aldus wethouder Gabriëls.

De gemeente heeft een ‘Uitvoeringsprogramma duurzaamheid 2019-2020’. Daarmee krijgen alle thema’s de aandacht die ze verdienen, zoals wonen, ondernemen, mobiliteit en natuur. Zo heeft het gemeentebestuur € 1 miljoen vrijgemaakt om verduurzamingsmaatregelen te treffen bij eigen gebouwen en die van verenigingen. De gemeentelijke gebouwen en voorzieningen moeten helemaal energieneutraal worden. Daarnaast werkt de gemeente samen met woning- en energiecoöperaties om de woningvoorraad te verduurzamen. Maar ook ondernemers kunnen hun bijdrage leveren.

Lucratieve investering

De wethouder roept in zijn brief ondernemers op om hun dak te benutten om duurzame elektriciteit te produceren. Daarmee verduurzamen ze niet alleen Weert en dragen ze bij aan de landelijke klimaatdoelen, maar met de beschikbare SDE+ regelingen is het ook een lucratieve investering voor bedrijven.

Subsidieregeling

Op dinsdag 12 maart gaat de landelijke subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) weer open. De Minister van Economische Zaken en Klimaat stelt in de voorjaarsronde € 5 miljard budget beschikbaar. Dankzij deze subsidie kunnen bedrijven, net als particulieren, de investering voor zonnepanelen terugverdienen binnen tien jaar, terwijl die panelen zeker twintig jaar meegaan.

Dak beschikbaar stellen

Ook kunnen bedrijven hun dak beschikbaar stellen voor omwonenden door gebruik te maken van de ‘regeling verlaagd tarief’ (ook wel ‘postcoderoos-regeling’ genoemd). Daarmee investeren zij in de goede relatie met hun omgeving, doordat de eigenaren van de zonnepanelen, een korting krijgen op hun energiebelasting. De Weerter energiecoöperatie WeertEnergie zoekt naar dakeigenaren om gezamenlijk dergelijke projecten te realiseren.

Informatiebijeenkomst

Om vragen over de SDE+ regeling en de postcoderoos-regeling te beantwoorden organiseert de gemeente Weert op donderdag 28 februari een informatiebijeenkomst. Die start om 19.00 uur en vindt plaats in het stadhuis. Een onafhankelijk adviseur informeert de aanwezigen over de mogelijkheden. Hij helpt ondernemers op weg om de stappen te doorlopen om deze duurzame en lucratieve investering mogelijk te maken. Ondernemers die willen komen, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].

Deel dit bericht
12 reacties