(Foto’s) Zaterdag vond in de Weerter binnenstad de jaarlijkse fokpaardendag (‘De Paersmêrrentj’) plaats. Dit jaar mocht de organisatie hoog bezoek ontvangen.
Naast burgemeester Jos Heijmans waren ook gedeputeerde Hans Teunissen en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren aanwezig. Dit in het kader van de verkiezingstour van de minster vandaag in Limburg.
Voor de bezoekers was het weer genieten vandaag. Tal van verschillende paardenrassen kwamen voorbij op het speciaal aangelegde terrein op het Kasteelplein. Ook aan de kinderen was gedacht. Zij konden knuffelen de tent met de dieren van de kinderboerderij.
Bekijk een sfeerimpressie (door Theo Van de Winkel).
[nggallery id=’7656′]
Tsja..De jaarlijkse Paardenmarkt in Weert.
Als Weerternaar ga ik jaarlijks naar de paardenmarkt…maar helaas is het
elk jaar minder en minder en nog minder.
Minder paarden, minder activiteiten en minder bezoekers op de parkeerplaats van de Hooge Keij..Ik zag daar ook onze oud wethouder Lowieke Heymans bezorgelijk rondkijken naar het tanende spektakel.
Dan de daar aan gekoppelde jaarmarkt in het centrum…dat was dit jaar een troosteloze boel en dat is nog zacht uitgedrukt. Standwerkers ? ik heb er geen één gezien…behalve de standwerkers van de VVD, D66, SP en PvdA om er en paar op te noemen.
Ik kwam in de Langstraat verrassend onze minister Kasja Ollongren van D66 tegen…niet dat ik op die partij ga stemmen…maar dat was toch effe een hoogtepunt op de zwaar tegenvallende markt.
Conclusie…..De paardenmarkt bestaat over en paar jaar niet meer en de Jaarmarkt, bestaat al een aantal jaren niet meer.
Jammer toch..!!!!
Je begint al verkeerd: “Als goede Weerternaar ga ik jaarlijks naar de paardenmarkt…”. Dit impliceert dat mensen die niet naar de jaarlijkse paardenmarkt in Weert gaan, geen goede Weerternaren zijn.
Verder waren er in middeleeuwse tijden waarschijnlijk allerlei leuke dingen te doen op een marktplein [even in het algeheel, niet Weert specifiek]. Op den duur kwamen er minder mensen af op het steekspel, waarbij oude mensen klaagden dat “alles kapot gaat”. Deze mensen waren bij het doen van die uitspraak al oud en stierven allen binnen 10 jaar.
De jongere generatie, die vrolijk verder leeft als de oude generatie er niet meer is, organiseerden dingen die zij zelf leuk vonden, niet wat de oudere generatie vond dat zij leuk moesten vinden. En zo was de jaarmarkt gewoon weer nieuwerwets gezellig.
De wereld en de samenleving veranderen. Accepteer het, of raak verzuurd tot het punt waarop je van de ph-schaal af valt.
Technisch gezien kan dat niet. De pH-schaal is simpelweg een berekening van het aantal (H+, hydronium-rijk) waterstofmoleculen in waterige oplossing. Een zure oplossing heeft een pH-waarde die onder de 7 ligt, 7 is neutraal. Zuiver water. Water kan zich zowel als zuur en als base gedragen. Alkalische oplossingen (OH-, hydroxide-rijk) geven een pH-waarde die boven de 7 ligt. Als je het uitkerend kun je tot een pH van -2 ofzo gaan. Nog lager dan zijn zijn er niet genoeg watermoleculen meer om het zuur in oplossing te houden. Oké. Nerdmodus; UIT. Paardenmarkt is leuk. Weerter traditie.
Oh, gelukkig komt iemand het uitleggen. Stellen dat een persoon dermate verzuurd raakt dat hij of zij van de PH schaal dreigt af te vallen is natuurlijk bloedserieus en loeiharde wetenschap.
Deeprocentjeevee-es volg een cursus op de KOOODH dan kan jij het ook uitleggen.
Hr Goublet, Natuurlijk begrijp ik jouw technisch chemisch uitleg. Eigenlijk ook heel erg simpel. Zeer interessant . Kwestie van moleculen en oplossingen, eitje.
Ik denk dat ik nu ook de cursus chemie op de KOOODH doe. Maar wat schuift dat?
Op een middeleeuws marktplein werden waarschijnlijk allerlei leuke dingen gedaan, ophanging, onthoofding, radbraken, vierendelen en de schandpaal en meer van deze gezelschapsspelen. Toen alles dood was kwamen de lastige ouderen aan de beurt, die alsmaar klaagden dat er niets meer te beleven viel en de jongere generatie zich alleen nog maar verveelden en van luiheid het achteruitlopen uitvonden. Zodoende bleven er tot in lengte van dagen alleen maar jongeren over die de bui al zagen hangen en alles bewerkstelligden om de marktpleinfunctie te veranderen. Vrolijk werden zij natuurlijk er niet van, de boter droop van het hoofd, kaas hadden ze er niet van gegeten en tenslotte kozen ze eieren voor hun geërfd geld en stonden weer met 2 benen bibberend op de grond en dachten nog vaak aan de ouderen.. (Hieruit onstond later ook het spel boter kaas en eieren).
Maar natuurlijk Even in het algemeen, niet Weert specifiek!