(Foto’s/video) Tijdens de herinrichting van een deel van de Hegstraat zijn archeologische vondsten gedaan.
Momenteel wordt het deel van de fietsenstalling achter de McDonald’s heringericht. Tijdens de graafwerkzaamheden werden resten aangetroffen die uit de middeleeuwen (uit circa 13e / 14e eeuw) stammen. Het gaat om funderingen van toenmalige gebouwen en andere resten zoals scherven en zelfs een deel van een pijp. Archeologen zijn ter plaatse om alles in beeld kaart te brengen voor het nageslacht.
De vondsten hebben vermoedelijk een relatie met de eerder aangetroffen waterput aan de Markt. De Hegstraat was vroeger een belangrijke doorsteek tussen de Markt en het Morregat. De vondsten geven ook steeds meer een beter beeld uit de tijd van de Van Hornes.
Nadat alles in kaart is gebracht zal de herinrichting worden hervat. In de planning was overigens al rekening gehouden met een archeologisch onderzoek.
Video via Youtube
[nggallery id=’7669′]
Als cum laude XL afgestudeerde aan het KOOODH a€ 37,95
(KorteOpleidingOnderwijzerOmDeHoek) zal ik u vertellen hoe het werkelijk was.
De funderingen zijn resten van een 13 eeuwse kroeg. In die tijd gingen de bezoekers omdat ze zo stonken eerst altijd naar de nabijgelegen waterput om zich te wassen anders kwamen ze er niet in. Het gezegde ‘erin gestonken’ is hier dan ook onstaan.
Eenmaal in de kroeg, toepasselijk ‘ in den put’ geheten ( ook hieruit is later gezegde ‘ hij zit een beetje in de put’ onstaan) vertelde den Casteleyn dat hij een rookverbod voor pijpen, sigaretten bestonden nog niet, ging instellen en handhaven. Buiten aan de gevel kwam ook een groot plakaat te hangen ” pijpen verboden”. Van verbazing liet men de pijp uit de mond vallen, waarvan dus een exemplaar bij de opgraving is teruggevonden. Erger nog, sloegen de bezoekers uit pure woede de kroeg kort en klein, ook hiervan zijn scherven gevonden. Later zeiden de paar nuchtere Weertenaren nog, zie je wel, de 13e eeuw ongeluksgetal.
Dus geachte reageerders, niks cola en jupilerblikjes, blijf wel een beetje bij de authentieke waarheid blijven en allemaal voor het nageslacht.
Dat blikje op foto 2, archeologisch blikje 🙂
Ongelofelijk dat men in de Middeleeuwen ook al colablikjes kon maken. En dat ze ondanks zo lang onder de grond gelegen te hebben er toch nog uitzien als nieuw!
Als je goed kijkt betreft het een blikje Jupiler. Daar zit ook een hele geschiedenis achter…
De geschiedenis van de makers van Jupiler gaat al terug tot aan de Franse revolutie. De bieren van de originele uitvinders van het huidige Jupiler bier zijn in 1853 al verschenen. Een eeuw later, in 1950, is Jupiler Urtyp gecreëerd. In deze tijd schiet de populariteit van Jupille bieren omhoog. Het biermerk was toen groot genoeg om de complete Belgische biermarkt te veroveren. Een paar jaar later, in 1966, wordt er Jupiler 5 gemaakt. De ‘5’ staat voor het alcoholpercentage wat in het bier zat toentertijd.
Scherp oog, bierblikje. Veel lekkerder ook, cola zoete troep. Maar Franse revolutie, 1853, Middeleeuwen? Mijn achternaam is Frans maar je ne sais pas…