Facelift monument vliegtuigbemanning

3 min. leestijd

Nederweert – (Foto’s) In het kader van 75 jaar bevrijding heeft de Stichting Luchtoorlog 1939-1945 het initiatief genomen om het bestaande herdenkingskruis aan de Colusdijk in Nederweert een facelift te geven. Het bestaande herdenkingskruis, met de tekst ’Ter nagedachtenis aan de gevallen vliegtuigbemanningen 40 – 45’ wordt in de loop van 2019 voorzien van een plaquette en krijgt een geheel nieuw aanzicht. Ook wordt hier de bemanning van de Halifax JB845 EY- genoemd die vlakbij het kruis crashte.

Eerbetoon aan vliegtuigbemanningen

Bestuursleden Johan Bloemers uit Nederweert en Niek Hendrix uit Ospel hebben hiervoor een comité gevormd samen met Wiel Mackus van de afdeling Wapenbroeders afdeling Ospel. Zij worden in de uitvoering ondersteund door Natuursteen Limburg en Klus en Cleanservice uit Ospel.

Initiatiefnemer Stichting Luchtoorlog 1939-1945, De Wapenbroeders afdeling Ospel, Stichting het Limburgs Landschap en Heemkundevereniging Nederweert eren hiermee de vele omgekomen bemanningsleden die in onze regio omkwamen tijdens onze bevrijding.

Het kruis werd destijds geplaatst door de Heemkundevereniging Nederweert (Wim Rulkens) die jarenlang het monument in beheer had. In overleg adopteerden de wapenbroeders het monument in 1998 en leggen sindsdien ter nagedachtenis ieder jaar rond 11 november bloemen.

In 2018 besloten de Wapenbroeders afdeling Ospel het beheer over te dragen aan de Stichting Luchtoorlog 1939-1945. De stichting, die een permanente expositie heeft ingericht in Fiets- en wandelcafé Huyskamer Daatjeshoeve aan de Heugterbroekdijk, heeft educatie en herdenkingen ter ere van onze bevrijders in de regio hoog in het vaandel staan.

Jarenproject

Bloemers doet al jaren onderzoek naar de gecrashte Halifax in de bossen bij Nederweert en kwam al vaker in het nieuws hierover. Hij onderzocht het crashspoor wat ongeveer 1800 meter lang is tot bijna in Someren. Een bijzonder verhaal triggerde hem hierin. Het verhaal van de gestorven tailgunner Webb die water te drinken kreeg uit een sigarettendoos van Duitse soldaten. Inwoners van Nederweert vonden de zwaargewonde staartschutter in zijn gunturret diep in de bossen na de crash. Thomas Henry Webb stierf in het ziekenhuis in Weert omstreeks 12.00 uur in de middag.

Ondersteuning

Wil je de expositie en het monument aan de Colusdijk financieel ondersteunen dan kan dat via rekeningnummer NL57RABO0337892903 ten name van Stichting Luchtoorlog 1939-1945 onder vermelding van Monument Colusdijk.

www.luchtoorlog-1939-1945.nl

Deel dit bericht
Geef reactie