De landelijke Dag van de Leerplicht wordt dit jaar gehouden op donderdag 21 maart. We vieren het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland. Ook Weert besteedt hier aandacht aan. Wethouder Geert Gabriels is te gast op basisschool De Firtel en de Openbare Jenaplanschool de Duizendpoot.
De leerlingen van groep 8 hebben een aantal vragen en thema’s voorbereid. Deze gaan zij met de wethouder en leerplichtambtenaren bespreken. Wethouder Gabriëls: “Het feit dat wij goed onderwijs aanbieden wordt als vanzelfsprekend gezien, maar dat is lang niet overal zo. Daarom is het goed om aandacht te besteden aan de dag van de leerplicht.”
Het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland
Niet ieder kind voelt zich thuis binnen het reguliere onderwijssysteem. Soms hebben kinderen hebben extra hulpmiddelen nodig. Of ze staan wellicht met 1-0 achter door bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, hun gezondheid of andere omstandigheden. Iedere jongere heeft het recht om te leren en zich te ontwikkelen.
In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Hoe vinden ook zij een fijne plek in de maatschappij? Hoe kunnen zij zich ook optimaal ontwikkelen?
Weinig schooluitval in de regio
Het aantal schoolverlaters in onze regio is net als vorige jaren opnieuw laag. Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van scholen en gemeenten. Al jaren blijkt de aanpak gericht op het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval zijn vruchten af te werpen.
Ik snap niet dat de politiek het altijd heeft over het beetje salaris dat een leerkracht krijgt in het onderwijs.
Een beginnend juffie heeft 37.000 euro bruto per jaar wat op kan lopen tot 50.000 per jaar.
Kom je in een hogere schaal kan het salaris oplopen tot 72.000 euro.
Dat is niet slecht betaald voor werkdagen van 8.30 uur tot 15:15 uur.
Woensdagmiddag vrij en tig weken vakantie per jaar.
Een leerling heeft ca 940 lesuren per jaar. Gedeeld door 40 weken is 25 lesuren per week.
Dus hou op met klagen.
Zoals altijd zijn er weer mensen die alwetend negatief oordelen over onderwijs en leraren. Veel vakantie, 72000 Euro per jaar, beetje uit je neus vreten, toe maar ! Hier spreken echte kenners…maar niet heus. Iemand die een ooit een klaslokaal van binnen heeft gezien, weet wel beter. Maar niet getreurd ! Gezien het enorme lerarentekort en de buitensporige salarissen voor een klein beetje werk, vraag ik me af waarom de heren Toon en Graatje hun tijd iedere dag verdoen met jaloers en onzinnig gezwam op dit medium. De deur naar het onderwijs, met een Mercedes en een villa in het verschiet, staat voor hen wagenwijd open !
demonstraties i.v.m. klimaat, stakende leerkrachten en dan de dag van de leerplicht.