Extra geld voor maak­in­du­strie

3 min. leestijd

Gilde Opleidingen, Hogeschool Fontys, elf maakbedrijven en provincie Limburg starten een publiek private samenwerking om de baankansen van mbo-studenten te vergroten door hun opleiding beter te laten aansluiten op hun toekomstige werkomgeving.

De samenwerking mag rekenen op een bijdrage van 875.000 euro vanuit het Regionaal Investeringsfonds MBO, zo is vandaag bekend gemaakt. Provincie Limburg, het deelnemende bedrijfsleven, Fontys en Gilde Opleidingen dragen samen nog eens ruim drie miljoen euro bij, waarmee in totaal vier miljoen beschikbaar is voor de ontwikkeling van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie.

Gilde Opleidingen wil de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg een boost geven door in samenwerking met het regionale bedrijfsleven én regionale overheid, te investeren in nieuwe opleidingen en samenwerkingen. Met als uiteindelijke doel de concurrentiekracht van de maakindustrie te versterken en ervoor te zorgen dat de maakindustrie de beschikking heeft over goed gekwalificeerd personeel.

“Binnen het Centrum voor Innovatief vakmanschap Maakindustrie gaan we op een aantal sporen investeren”, zegt Tjeu van de Laar, directeur Techniek bij Gilde Opleidingen. “We gaan ons richten op onderwijsontwikkeling, waarbij aandacht voor procesautomatisering en robotisering aandacht zal krijgen. Daarnaast is er een sterke focus op mechatronica, waarbij maatwerkonderwijs voor medewerkers veel aandacht gaat krijgen. Ook komt er een platform industrie, waar ervaringen worden uitgewisseld. Een bijzonder onderdeel is het traject meester-gezel, waarin je jonge mensen in de praktijk onder begeleiding van ervaren technici begeleid worden. Dit alles moet ervoor zorgen dat onderwijs en bedrijfsleven meer van en met elkaar leren en groeien.”

Bestuursvoorzitter Peter Thuis van Gilde Opleidingen is verheugd met de toekenning van de subidie voor het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie. “Landelijk is de regio Noord- en Midden-Limburg koploper in het aantal CIV’s. Gilde Opleidingen richt zich al een aantal jaren op het versterken van de samenwerking met het regionale bedrijfsleven. En met succes. Het Centrum voor Logistiek Vakmanschap, Gebouwde Omgeving Limburg, Zorgtechniek Limburg, Foodlab Limburg en het CIVIL (installatietechniek) zijn eerdere voorbeelden hiervan. Deze centra zijn onderdeel van onze aanpak en onze filosofie. Opleiden doe je samen met het bedrijfsleven, waardoor studenten niet alleen de beste opleidingen krijgen, maar ook medewerkers in het bedrijfsleven de aansluiting vinden op (bij)scholing in het MBO. We moeten als regio immers blijven investeren in de ontwikkeling van het arbeidspotentieel. Dat vraagt om vernieuwend onderwijs in vernieuwende vormen.”

De totale projectkosten voor het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie bedragen circa vier miljoen euro. Mogelijk gemaakt door OCW, bedrijfsleven, provincie Limburg, Fontys en Gilde Opleidingen.

Deel dit bericht
Geef reactie