Zaterdag 6 juli vond een informatiebijeenkomst plaats bij Antje van de Statie voor de verkoop van 10 woningen uit de deelfase “De Groenland”, onderdeel van nieuwbouwproject “Park Zuytwillemasvaert” in Weert. Bezoekers waren geïnteresseerden die de woning willen kopen met Duokoop.
Nieuwe koopoplossing
Duokoop is een nieuwe manier om je huis te kopen. In het kort: jij koopt het huis (met een hypotheek) en de Nederlandse Grondbank koopt de grond. Daardoor passen er meer woningen binnen je budget, en zijn je maandlasten vaak lager. De consumentenbond schreef over Duokoop: “Met Duokoop heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen. Je kunt een woning kopen die anders buiten je bereik was gebleven.”
Woningmarkt Weert
Ook in Weert staat de woningmarkt onder druk. Het aanbod ligt steeds lager en de prijzen liggen steeds hoger. “De NVM krapte indicator is een goede graadmeter om de krapte van de markt in te kunnen schatten. Een cijfer onder de 5 geeft aan dat er een duidelijke krapte op de woningmarkt is.
In Weert is de NVM krapte indicator voor woningen in de prijsklasse tot € 275.000,- op dit moment zelfs 2,49”, volgens NVM Nieuwbouwspecialist Eugène Konings, makelaar bij Saelmans Makelaardij. “We kunnen mensen echt blij maken. Vooral in deze overspannen huizenmarkt kan het een oplossing bieden. Je creëert extra mogelijkheden voor mensen om toch hun droomhuis of appartement bemachtigen.” aldus Stephanie Vrijenhoek van HypothekenUnie in Weert.
De woningen van dit specifieke project worden aangeboden door NVM Nieuwbouwspecialist Saelmans Makelaardij. Het project is een ontwikkeling van Bouwbedrijven Jongen, onderdeel van VolkerWessels.
Met Duokoop sluit je een lagere hypotheek dan met volledig eigendom en los je niet af op de grond, wel op het huis. Dit leidt ertoe dat je maandelijkse uitgave aan wonen lager is. Met het bedrag dat je minder uitgeeft kun je andere dingen doen zoals reizen, uit eten, zonnepanelen, of een tuin aan leggen. Je kunt je geld ook beleggen of omzetten in crypto munten. Maar dat willen de meeste Duokopers niet. Duokopers hechten meer waarde aan gebruik dan aan bezit. Ze willen wel mee profiteren van de hypotheekrenteaftrek of meer (direct) genieten van hun maandelijkse inkomen en / of de oude dag. Om te bepalen of je dan duurder uit bent, dat is feitelijk onmogelijk. Dan zou je de waarde van vakanties of je uitjes moeten uitdrukken in geld en achteraf moeten vergelijken. Voor onafhankelijk advies ga je naar de hypotheekadviseur. Deze kan voor jou berekenen of je een huis of appartement verantwoord kunt kopen met Duokoop én of je het volledige huis kunt kopen, inclusief de grond.
Grond huren, oftewel erfpacht. Als je de Consumentenbond gaat quoten, neem dan ook gelijk de nadelen mee;
– De constructie is over de gehele looptijd gezien veel duurder is dan een gewone hypotheek. Dit komt omdat je de stijging van de grondwaarde misloopt en omdat het percentage erfpachtcanon hoger is dan de hypotheekrente.
– Als je later de grond alsnog wilt kopen, betaal je minimaal het bedrag dat de grond bij aanvang waard was. Bij dalende woningprijzen kun je de grond dus niet goedkoper krijgen.
– Duokoop is alleen mogelijk via een select aantal tussenpersonen. Op dit moment zijn dat er bijna 100, eind 2018 moeten dit er meer dan 1000 zijn. Op Duokoop.nl kun je opzoeken welke dit in jouw buurt zijn.
– Niet alle banken accepteren Duokoop. Het is momenteel mogelijk bij ABN Amro, Allianz, ASR, bijBouwe, Centraal Beheer, Delta Lloyd, Florius, Hypotrust, ING, IQwoon, Lloyds Bank, Nationale-Nederlanden, Woonfonds
Linksom of rechtsom schuif je gewoon kosten voor je uit
Die 30 mille extra voor een warmtepomp moet ergens vandaan komen
Als je niet weet waar je het over hebt, kan je beter je tijd beter besteden door eens een dagje mee te lopen bij energetische renovaties of het ontwerpen van zeer energiezuinige woningbouw. Lui achter je computer een beetje nonsens typen is gemakkelijker, maar wat wil je er nou eigenlijk mee bereiken?
Wil alleen maar duidelijk maken, dat veel van de energetische maatregelen, verhogend werken op de stichtingskosten van nieuwbouwhuizen en ze daarmee moeilijker bereikbaar worden, zeker voor starters. Het kan wel rendabel zijn (wat ik soms betwijfel) maar moet wel gefinancierd worden. Daar is niks moeilijks aan en werd vandaag aangehaald als één van de redenen waarom in NL de nieuwbouw stagneert en tevens waarom mensen de voorkeur geven aan bestaande bouw tov nieuwbouw, waardoor weer de bestaande bouw in prijs stijgt. Zeggen ‘dat ik niet weet waar ik het over heb’ vind ik niet je sterkste argument.
Ik zie op funda inderdaad vaker huizen die worden aangeboden met Duokoop. Meestal zijn dit (duurdere) huizen die al langer in de verkoop staan. Je betaald dan inderdaad een bedrag voor het huis en dan bv nog €500,- voor de huur van de grond. Dit is toch niet echt voordeliger als je dit naast je hypotheek nog bij moet betalen? Het is toch juist dat je geen hogere hypotheek krijgt omdat je anders mogelijk in de problemen komt met betalen?
je kunt bij duokoop net iets meer lenen dan ‘normaal’ en dat kan soms net het verschil maken. Verder staan deze huizen goedkoop op funda, maar je moet toch de gehele hypotheek kunnen opbrengen (dus incl grondprijs) anders gaat het feest al niet door. De prijs op funda van 157.500 v.o.n. is dus eigenlijk verwarrend.
Dus over een paar jaar hebben we weer problemen omdat mensen hun huizen niet meer kunnnen betalen – onder water staan . . . Mensen willen voor hun buren en vrienden steeds een groter huis kopen GROTER GROTER GROTER en mensen jaloers maken . . . Daarom kan dit nu . . . Een oplosseing van niets want mensen krijgen GROTERE SCHULDEN . . . . . . . .. .
Echt slimme mensen kopen een huis of HUREN dat ze zeker kunnen betalen. Indruk maken op je buren doe je maar met een nette TUIN !!! !