In een uitverkocht Munttheater in Weert presenteerde dr. Joost Welten afgelopen zondag zijn geïllustreerde – en tevens vlot leesbare – studie ‘De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)’.
Voor één middag kwam de wereld van de hoge adel tot leven, zoals die in Thorn bestond en zoals die in het boek wordt beschreven. Presentatrice Lena Reyners kwam op in een speciaal voor de gelegenheid gereconstrueerde achttiende-eeuwse zijden robe, zoals de stiftdames die destijds ook droegen. Korneel Bernolet, de rijzende ster aan het Belgische muziekfirmament, speelde met zijn groep Apotheosis de muziek die ook in Thorn heeft geklonken.
Er was tevens een primeur: sopraan Lieselot De Wilde zong enkele aria’s uit de opera Talestri, koningin der Amazonen, die nooit eerder zijn uitgevoerd in de Lage Landen. Cunegonda van Saksen, de laatste vorstin-abdis van Thorn, zong deze aria’s bij de première van de opera in 1763. Deze virtuoze aria’s smaakten naar meer: volgens Bernolet is het dan ook volledig ten onrechte dat deze – door een vrouw gecomponeerde – opera onbekend is gebleven.
Maar er was meer te beleven dan alleen muziek uit de achttiende eeuw. De dansers van Foria di Folia onder leiding van Dorothée Wortelboer toonden hoe de stiftdames in Thorn dansten. De Koninklijke Gezellen van Sint-Hubertus uit Wiemesmeer bliezen op hun jachthoorns de fanfares – signalen – die in de achttiende eeuw gebruikt werden om het verloop van de jacht aan alle deelnemers door te geven. Bij muziek, dans en jachthoorngeschal was er telkens uitleg, zodat de cultuur van toen een levend gebeuren van nu werd. De schutterijen uit het Land van Thorn toonden de zilveren platen, die ze in 1778 hebben gekregen van vorstin-abdis Cunegonda van Saksen en die ze al 240 jaar trots dragen. Zij zijn de prinsessen van Thorn nooit vergeten!
Prof.dr. Jeroen Duindam van de Universiteit Leiden, dé grote expert op dit terrein, vertelde de aanwezigen over de wonderlijke wereld van de Duitse hoven uit de achttiende eeuw. Dr. Timothy De Paepe en dr. Joost Welten lichtten hun 3D-visualisaties van het paleis van de vorstin-abdis in Thorn toe, terwijl Joost Welten ook nog uitlegde hoe hij erin geslaagd is om het leven van de stiftdames van de wieg tot het graf in kaart te brengen. Een trotse uitgeefster Katrien De Vreese reikte het eerste exemplaar van het boek De vergeten prinsessen van Thorn uit aan dr. Emanuel erfprins zu Salm Salm, die speciaal voor deze gelegenheid uit zijn kasteel Anholt in Duitsland naar Weert was gereisd. Dit familielid van diverse stiftdames was diep onder de indruk van het gebeuren – en hij was beslist niet de enige.
Peter Korten, voorzitter van LGOG Kring Weert en de Aldenborgh, liet met de organisatie van dit evenement zien waar een kleine stad als Weert groot in kan zijn, want een gelijkaardige voorstelling is niet alleen in Nederland of België, maar zelfs in Duitsland niet te vinden.
Met de presentatie van De vergeten prinsessen van Thorn van Joost Welten op 20 oktober 2019 is de geschiedenis van Thorn opnieuw begonnen!
Bekijk een beeldimpressie van Irene van Wel.
[nggallery id=’8559′]