(Foto’s/video) Maandagavond trok een schaapskudde van zo’n 250 schapen door Weert.
De tocht startte in bos- en natuurgebied De IJzeren Man. Daar worden de bermen en grasgebieden al bijna 15 jaar door schapen ‘gemaaid’. Sinds vorig jaar ‘maaien’ de schapen bepaalde percelen en bermen in de stad. Een duurzame en ecologische manier van bermbeheer.
Het is goed voor de natuur, omdat schapen niet alles weg grazen. Ze hebben een voorkeur voor gras. Dat betekent dat andere planten, kruiden en bloemen vaak blijven staan. Het overgebleven groen is zeer geschikt als overwinteringsplek voor insecten en andere kleine dieren.
Voordat ze aan de slag kunnen in het centrum van Weert moesten ze eerst een wandeltocht maken. De herder en zijn honden hielden de vaart erin om het verkeer zo min mogelijk tot last te zijn. De kudde schapen trok de aandacht van veel mensen die zelfs al naast de weg stonden te wachten om een kijkje te nemen.
Video via Youtube
[nggallery id=’8548′]
geweldig!
Waarschijnlijk geeft een kudde schapen op de hei al een ernstige overschrijding van de stikstofnormen ….
Leuk voor kinderen maar wel veel poep aan de knikker…………………………
Aan dan maken weerter ambtenaren en burgers zich druk om een geitenbedrijf dicht bij de kom van Altweerterheide….. Terwijl de zoonose besmettingen van schapen en geiten in kudde verband identiek zijn. En de schapen laten ze wel door heel de stad lopen van A naar B.
Goed bezig
Moet er wel bijzeggen dat ik voorstander ben voor het laten grazen van schapen in de bermen.
Platteland,
U doet weer alsof er geen extra gezondheidsrisico’s zijn voor mensen in de buurt van geitenhouderijen.
Het is nog steeds zo dat wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat mensen, die wonen/verblijven binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij, 20 à 50% meer kans hebben op het verkrijgen van een longontsteking. Vooral kinderen, ouderen en personen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar.
U verdedigt bij herhaling het geiteninitiatief op Grotesteeg 8A in Altweerterheide.
Voor de gemeenschap en de ambtenaren zou het toch veel beter zijn indien geen tijd en geld (schadeclaim) verloren zou gaan met een vergunningaanvraag als voor deze geitenhouderij.
1e
De vergunningaanvrager wenst gebruik te maken van een vergunning die administratief in leven is gehouden en dus al jaren geleden gestopt had moeten zijn. Het vroegere kippenbedrijf is in 1997 beëindigd en de versleten stal is vanaf die tijd leeg.
2e
De vergunningaanvrager was vóór zijn vergunningaanvraag op 16 maart 2018 op de hoogte van de wetenschappelijke rapporten over de extra longontstekingen voor mensen.
3e
De vergunningaanvrager wist toen hij op 16 maart 2018 zijn aanvraag indiende dat een paar kilometer verderop in Noord-Brabant en ook in de provincies Gelderland en Zuid-Holland al een geitenstop was ingesteld vanwege de gezondheidsrisico’s.
4e
Het beoogde geitenbedrijf zal deel uitmaken van een geiten-keten waarvan de melk en het vlees vooral bedoeld zijn voor de export. De stront blijft hier.
De mensen in de omgeving zullen er enkel last van hebben.
Moet er wel bijzeggen dat ik voorstander ben van dat voor agrarische ondernemers ook een tuchtcommissie wordt ingesteld zoals dat geldt voor bijvoorbeeld verpleegkundigen en leden van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.
@Rups
Ik vind de commotie die ontstaan is rondom de grotesteeg nogal overdreven. We praten hier over opfokdieren en geen melkgeiten. De verschillen op gebied van zoonose zijn groot. Ook kwa uitstoot naar omgeving denk hierbij aan geur.
1e opmerking die je gaf is toch echt de schuld van gemeente of andere buurtbewoners men heeft immers bij 2 bestemmingsplannen buitengebied verzaakt de betreffende vergunning voor het houden van kippen te schrappen. Verder is de aanvrager gewoon een ondernemer die zich gewoon aan de wet houd. Ivm de aanvraag.
2e er zijn tot op heden nog geen wetenschappelijke rapporten omtrent de longontstekingen. Wel is er door huisartsen een lichte verhoging vast gesteld en gerapporteerd aan het RIVM. Het onderzoek is hiernaar is gaande. Maar duurt nog 2a 3 jaar.
3e deze geitenstoppen waren ingesteld om de explosieve groei tegen te gaan van geitenbedrijven. Later heeft Limburg en andere zich hierbij aangesloten en de longontstekingen er aan toegevoegd.
4e als we in Nederland alle bedrijven /sectoren gaan boycotten die exporteren dan zitten we beiden morgen zonder werk.
5e over 10 jaar zijn er nog maar weinig agrarische ondernemers over in Nederland men word allemaal gedwongen om te stoppen. Is het niet de stikstof dan wel een ander stokje om mee te slaan.
En wie ruimt de stront op ?
Hongerlijers ?