Het Europees Kampioenschap Triatlon en de stadstriatlon Weert waren sportief gezien een groot succes. Ook economisch en maatschappelijk had het evenement een grote impact; tijdens het EK is voor meer dan 1,5 miljoen euro uitgegeven in Weert en omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van Zuyd Hogeschool tijdens het EK.
Duizenden mensen uit binnen- en buitenland bezochten onder andere de openingsceremonie, de wedstrijden, Foodstock, de binnenstad, het Weert Totaal Festival, de scholentriatlon en de slotceremonie op 9 juni. Het evenement zorgde voor sportieve en maatschappelijke samenwerking en verbroedering.
Ondanks successen een tekort
Ondanks het sportieve, maatschappelijke en economische succes is er sprake van een financieel tekort. Mede dankzij een aanvullende financiële bijdrage (€ 81.667) van Provincie Limburg komt het tekort uit op € 163.000. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om dit bedrag te dekken uit de algemene reserve.
Het tekort, dat niet voorzien was, kent een aantal oorzaken. Allereerst vielen de inkomsten uit sponsoring lager uit dan begroot. Daarnaast moest er extra geïnvesteerd worden in veiligheidsmaatregelen op het gebied van verkeer, vervoer, gezondheid en beveiliging. Ook het extreme weer, het was de heetste 2 juni ooit gemeten, zorgde voor extra uitgaven. Ten slotte is extra geïnvesteerd om het evenement op te waarderen naar een EK-waardig evenement met een representatief VIP-paviljoen, een passende openings- en sluitingsceremonie en gastenontvangsten voor internationale bestuurders.
Waardering van het evenement
Naast de positieve economische impact van 1,5 miljoen euro voor de regio, heeft Zuyd Hogeschool een groot aantal zaken onderzocht en berekend. Zo blijkt dat het EK Triatlon de basis vormde voor veel activiteiten rondom het sportieve evenement. Het publiek dat hier op af kwam, waardeerde Weert met een 8.
De maatschappelijke impact was ook groot: circa 1.000 vrijwilligers, afkomstig van 23 verenigingen voerden tal van taken op en rondom het EK Triatlon uit. Deze en andere cijfers, zoals het land van herkomst van de bezoekers, de soorten en locaties van de accommodaties waar overnacht werd, de totale dagbesteding en de bezochte activiteiten en evenementen, staan in de onderstaande flyer.
Bij veel evenementen heb je vrijwilligers nodig, zoals bij dit evenement, Bospop, OLS enz. Dat is zeer te waarderen.
Bij veel van deze evenementen krijgen de vrijwilligers een vergoeding per gewerkt uur, als er winst gemaakt wordt. Deze vergoeding wordt niet aan de vrijwilligers overgemaakt maar aan de vereniging waar ze eventueel aan verbonden zijn.
Bij Bospop kan dat een behoorlijk bedrag zijn voor de vereningingen.
Echter bij de organisatie van de EK- Trialon is niks te halen voor de 1000 vrijwilligers.
Dit is treurig nieuws voor degene die zich ingezet hebben bij dit evenement.
Het is te verwachten dat voor dit soort evenementen in de toekomst de vrijwilligers, niet in de rij staan om zich hier voor op te geven…
Het hotel gelegen op de hoek van de verlengde Beekstraat/Wilhelminasingel heeft nog nooit zo een goed weekend gehad ……op kosten van de Weerter inwoners……..en dat is schandelijk te noemen.!!.
De voorbereiding liep verre van vlekkeloos (ahum), toen is er volgens beproefd recept bij de gemeente Weert een externe in de arm genomen. Zijn uurtarief kennende verklaart dit een groot deel van het tekort.
Simplistisch gesteld kunnen we dus concluderen dat de gemeente (lees de burgers) 163.000 euro hebben mogen betalen om de middenstand 1,5 miljoen extra inkomsten te bezorgen.
Je vergeet dat ook de provincie ruim 80 mille extra heeft bijgedragen , ook dat wordt door de burger betaald.
Gemakshalve is men vergeten dat er vooraf ook al ruime bijdragen zijn betaald bovenop het tekort van 250 mille
Ben nu even de tel kwijt van wat wij Weerter burgers allemaal mogen bijdragen.
En dat omdat deze gemeente absoluut geen kaas gegeten heeft van organiseren. Laat staan het uitvoeren van plannen
Iedereen weet het behalve het gemeente bestuur zelf
Betaalt de middenstand dan geen belasting? ik denk een stuk meer dan de gemiddelde “burger”. Verder zijn er altijd uitgaven in een land, provincie, gemeente waarvan niet iedereen direct profiteert. Elke burger betaalt belasting, dat komt op een grote hoop en daar worden alle uitgaven van betaald. Dan zou de middenstand ook kunnen klagen dat het belastinggeld dat zij betalen gebruikt wordt om subsidie te betalen aan jouw vereniging. Of dat ik klaag dat “mijn” belastinggeld gebruikt wordt om het trottoir te verbeteren op Moesel terwijl ik daar nooit loop.
Ik denk niet dat middenstanders belasting hebben betaald om de , zoals U dat noemt, “gemiddelde burger” extra geld te laten verdienen. Maar dat gaat volledig voorbij aan het punt dat ik wilde maken, namelijk dat de ambtenaren en de politiek er geen probleem mee hebben om geld over de balk te gooien. Zoals al vaker hier is gezegd, ze zouden eens het principe van de middenstander moeten hanteren en er voor moeten zorgen dat ze geen tekorten hadden. En dan niet door belastingen te verhogen maar door uitgaven te verlagen (en ja, ook op personeelskosten).