Nederweert – Onder de naam ‘snoeproute’ brachten leerlingen van het Citaverde College onlangs een schoolroute in kaart waar blikvangers geplaatst zijn. Zo kan iedereen eenvoudig een steentje bijdragen aan het schoonhouden van de natuur.
Bron van ergernis
Veel mensen storen zich eraan. Vervuilde bermen vol zwerfafval. Ook in de natuur is het afval een bron van ergernis. In Nederweert zijn eind november acht nieuwe blikvangers in gebruik genomen. Een blikvanger is een afvalbak met een groot vangnet waar afval gemakkelijk vanaf de fiets in weggegooid kan worden.
Spoor van zwerfafval
De gemeente heeft in samenwerking met Onsburo, het Citaverde College en supermarkten in Nederweert gezocht naar de beste oplossingen om zwerfafval tegen te gaan. Eén van de grotere uitdagingen bij zwerfafval binnen de gemeente is het verminderen van de rommel langs de zogenoemde snoeproute: de weg tussen school, huis en supermarkt. Hier is een spoor van zwerfafval zichtbaar.
Projectdag ‘360 graden’
In opdracht van de gemeente organiseerde Onsburo op het Citaverde de projectdag ‘360 graden’ over zwerfafval. Tijdens deze dag hebben de leerlingen van het eerste leerjaar veel geleerd over de gevolgen van zwerfafval. Ook onderzochten ze op deze dag de snoeproutes. Samen met Onsburo zijn deze in kaart gebracht. Op basis daarvan zijn de acht blikvangers geplaatst. Zo kunnen de leerlingen hun steentje bijdragen aan een schoner Nederweert.
Samen oplossen
“Zwerfafval is een probleem dat we niet alleen kunnen oplossen. Daar zullen we ons met zijn allen voor in moeten zetten”, aldus wethouder Voss. “Niet alleen consumenten en de overheid, maar ook producenten hebben daarin hun verantwoordelijkheid.”
Kijk .. . Dit is het probleem niet oplossen bij de wortel….
Ik vergelijk: Jantje (of Mohammed, Steven – hoe u wil) spuugt iedere dag, twee keer per dag, op de drempel van de voordeur van zijn ouders. Na 10 dagen zit er een flinke klodder op de drempel van in totaal 20 spuugsels. Pa en Moe van Jantje besluiten er een emmertje op te plaatsen, zodat Jantje in de emmer kan spugen. Resultaat: de drempel is schoon. Ook resultaat: er staat een emmer in de weg die de schoonheid van de drempel wegneemt en die Pa of Moe wekelijks moet legen. Wat hem 5 minuten per week kost, die Pa ook had kunnen steken in:
Jantje leren dat hij niet op de drempel moet spugen, maar het spuugsel bij zich moet houden en thuis netjes in de afvalbak spugen (of tijdens een regulier toiletbezoek ledigen in het toilet).
We leren de “jeugd” nu niet aan dat ze de rommel bij zich moeten houden en weggooien op school, of thuis in een vuilnisbak. NEEN. Nu zeggen we: Jeugd, gooi maar lekker weg onderweg die rotzooi, en probeer dan te mikken in een emmertje die de schoonheid van de natuur wegneemt en die wekelijks geledigd moet worden door een gemeente ambtenaar. . . .. En dus, als er ergens anders geen rode vuinisemmer staat, is de Jeugd gewend om hun vuilnis in een emmertje te mikken en als dat er niet is, dan mikken we dat toch in het gras…???
Ad Melkert zou zeggen: je zeurt