Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een voorstel voor de bouw van een nieuwe kindvoorziening in Altweerterheide aan de gemeenteraad voor te leggen.
In deze nieuwe voorziening komen basisonderwijs, kinderopvang en sociaal-culturele activiteiten onder één dak. De voorkeur gaat uit naar nieuwbouw zodat het gebouw op de best mogelijke manier aansluit bij alle behoeften. De gemeenteraad besluit 15 april over dit voorstel.
De gemeente Weert investeert veel in onderwijs. Goed onderwijs is cruciaal voor een leefbare samenleving en een vitale economie. Daarom doet de gemeente meer dan alleen scholen bouwen. De gedachte van een integraal kindcentrum (IKC) is hierbij belangrijk. Een IKC is een maatschappelijke onderneming waarin verschillende voorzieningen voor kinderen van 0 tot 13 jaar zijn samengevoegd. Het centrale uitgangspunt is de ontwikkeling van het kind. De nieuwe kindvoorziening in Altweerterheide is hier een goed voorbeeld van.
Verder stimuleert de gemeente met de experimenteerruimte onderwijs al dat leerlingen, ouders, docenten of schoolbesturen zelf met ideeën komen om onderwijs te verbeteren. Goede voorzieningen zijn daarbij ook essentieel.
Wethouder Geert Gabriëls: “Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn met alle samenwerkende partijen een eigentijdse voorziening voor kinderen in Altweerterheide te ontwikkelen. Ook is er aandacht voor duurzaamheid en kunnen we sociaal-culturele organisaties een plek bieden in hetzelfde gebouw. Ik verwacht dat dit een positief effect zal hebben op verbindingen tussen mensen en organisaties in Altweerterheide en een boost zal geven aan het sociaal-culturele leven.”
Nieuwbouw als oplossing
Voor de realisatie van een nieuwe kindvoorziening in Altweerterheide zijn drie opties onderzocht door de gemeente en het schoolbestuur Eduquaat: renovatie van de Sint Jozefschool, (vervangende) nieuwbouw en ‘vernieuwbouw’. De voorkeur van het college gaat uit naar nieuwbouw. Dit levert namelijk een multifunctioneel en duurzaam gebouw op. Eduquaat staat achter deze voorkeur. Bijkomend voordeel van nieuwbouw is dat het gebouw zo te ontwerpen is dat er in de toekomst woningen in te realiseren zijn. Bovendien blijkt uit gedetailleerde berekeningen dat nieuwbouw op lange termijn goedkoper is dan renovatie.
Planning
Op dit moment is het nog niet zeker of de gemeenteraad op 15 april vergadert. Mocht de vergadering doorgaan dan ziet na besluitvorming de planning van het vervolgtraject er op hoofdlijnen als volgt uit. De voorbereiding van het bouwproces vindt plaats vanaf volgende maand tot en met het 4e kwartaal van 2020. De bouw start in het 4e kwartaal van 2020. De oplevering en ingebruikname van de nieuwbouw is het 4e kwartaal van 2021 gepland.
Jammer dat er niet naar de ouders is geluisterd en voor vernieuwbouw is gekozen. Jammer voor de inwoners dat dit mooie dorpsaangezicht, waar vaak meerdere generaties naar school zijn geweest, ook op de slooplijst van de gemeente Weert komt. Maar nieuwbouw zal vast veel beter zijn….. Want alles wat nieuw is is beter, toch?
Nieuwbouw is energie neutraal. Bij zo een oud gebouw,warmen met de huismussen zich aan het raam in de winter
Zou dubbel glas dan niet werken of misschien vernieuwbouw met behoud van de authentieke details? Wat eenmaal weg is komt niet meer terug, volgens mij kan er echt wel een plan worden gemaakt waarin het aangezicht van het pand bewaard wordt en dat er toch op het energieverbruik wordt gelet, toch? Anders zouden we alle panden van 40 jaar of ouder plat moeten gooien.
Idd alles ouder dan 40 jaar gaat en moet plat!.
Een woning van 2019 verbruikt 40% van de energie van een jaren 90 woning.
En waarom zou de gemeente veel geld moeten betalen aan verbouwingen en stoken voor het aangezicht van iemand anders?
( jij betaald toch ook niet de energie rekening van je overbuurman met glas in lood ramen)
Nee klopt ik betaal niet de energierekening vd buren. Wij wonen inderdaad in een woning uit 1910 en bij deze heb jij net toch ook bepaald dat die plat moet…?. Nee, met een mooi isolatiepakket is tegenwoordig veel te behalen, ook een lage energierekening….. Ik hoop dat de mening van de dorpsbewoners en ouders alsnog wordt meegenomen in de plannen….. Zij zijn uiteindelijk ook de gebruikers van het gebouw.
Een prive woning is iets anders dan een bedrijfsgebouw.
Uvw gebouw in weert word ook gestript tot op het beton ipv nieuwe kozijnen en isolatie.
Met nieuwbouw houd je de kosten in de hand.
Ik denk niet dat deze discussie wat op schiet, maar dit zal ook de mening van Eduquaat zijn helaas. Als ouders en bewoners wordt onze mening in de aanpassing van het gebouw niet meegenomen en gevraagd. We hebben het gevoel dat een paar chique mensen in Weert bepalen waar wij het in het buitengebied mee moeten doen. Jammer, wij betalen ook belasting en zijn gebruiker van het gebouw, onze (groot)ouders de afgelopen decennia en onze kinderen nu…..
Gemeentes en het bedrijfsleven maken rationele keuze’s ipv emotionele!( de eerste besparen geld en de ander kost geld)
Helemaal mee eens Hubert! Laten we dan de afschrijvingstermijnen voor verbouw en nieuwbouw aan elkaar gelijk houden (zoals gebruikelijk in de Vpb). Want als goed zakenman weet u ook dat uiteindelijk de uitgaves bepalen hoeveel geld er op de rekening overblijft en niet de kosten die u in uw exploitatieoverzicht weergeeft. U zult dan zien dat verbouw financieel veel interessanter is.