De afgelopen jaren ondervinden we in Nederland veel overlast van de eikenprocessierupsen. De brandharen van de rupsen zorgen voor vervelende gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De gemeente Weert neemt, net als voorgaande jaren, preventieve maatregelen om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Sinds maandag 20 april is men gestart met de bestrijding.
Monitoring
Sinds 2 maart zijn de boomspecialisten op zoek naar ‘ei legsels’ van de eikenprocessierups. Net als andere jaren zijn deze gevonden. Ze monitoren deze ‘ei legsels’, zodat ze op het juiste moment kunnen gaan starten met de preventieve bestrijding van de rupsen. Wanneer dat precies is, is onder andere afhankelijk van de temperatuur en de bladgroei van bomen.
Preventieve bestrijding
Voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen gebruiken ze een middel dat zich hecht aan de bladeren die door de rupsen worden opgegeten. Het middel wordt als nevel in de eikenbomen geblazen en zorgt ervoor dat de rupsen zich niet verder ontwikkelen. Daarmee voorkomen we dat de rupsen gaan vervellen en hun brandharen loslaten. Het middel is niet schadelijk voor mensen of huisdieren.
Wat merk je hiervan?
De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups duurt een aantal weken. Door de grote hoeveelheid bomen en houtwallen in de gemeente, gaan de specialisten zowel overdag als ’s avonds aan de slag met de bestrijding.
Ter plekke wordt rondom de voertuigen van de specialisten duidelijk aangegeven dat ze bezig zijn met de bestrijding van eikenprocessierupsen. Het gaat vooral om bestrijding in en rondom de stad en langs belangrijke recreatieve routes, zoals fietspaden en wandelroutes.
Overgebleven nesten
Met de preventieve bestrijding kunnen ze helaas niet alle eikenprocessierupsennesten tegenhouden. De nesten met rupsen die brandharen loslaten en zo overlast veroorzaken, worden weggezogen door specialisten. Deze bestrijding gaat in een bepaalde volgorde: eerst scholen/zwembaden en andere openbare locaties waar mensen samenkomen, dan woonbuurten en daarna het buitengebied.
Op privéterrein wordt niet door de gemeente bestreden. Hiervoor kunnen inwoners zelf actie ondernemen, zie deze pagina voor meer informatie: https://www.weert.nl/eikenprocessierups-bestrijding.