2e fase restauratie Sint Donatuskapel

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

De tweede restauratiefase van de Sint Donatuskapel op Hushoven kan van start gaan. Mede dankzij subsidies van de gemeente Weert, provincie Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds en burgerinitiatieven zoals de ‘Donatussteentjes’ van Bakker Vries kan de restauratie worden uitgevoerd.

De eerste plannen voor restauratie dateren van 2014. De financiering was de beperkende factor voor uitvoering. Destijds was het herstel van de voorgevel en de bestrijding van houtborende insecten het meest dringend. Het voortbestaan van de kapel werd bedreigd als deze werkzaamheden niet werden uitgevoerd.

Nu, 6 jaar later, zijn het herstel van het dak en het voegwerk van de overige muren net zo dringend. Het inspectierapport van de Monumentenwacht Limburg wijst dit uit. Er valt steen uit het dak en de goten en het dak lekken. In mei kan eindelijk worden gestart met de restauratie, zo meldt Erfgoed in Weert. De kosten van de tweede fase van de restauratie bedragen € 202.371,-.

Rijksmonument

De neogotische Sint Donatuskapel is in 2003 ingeschreven in het register van rijksmonumenten. Het gebouw vertegenwoordigt een cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Limburg en vanwege de typologische waarde. Daarnaast dragen de architectonische gaafheid (bouwstijl, ornamentiek en materiaalgebruik) en de wijding aan de H. Donatus bij aan de cultuurhistorische zeldzaamheid.

Deel dit bericht
Geef reactie