(Foto’s) De brandweer is zondagmiddag gealarmeerd voor een dier in nood in Weert.
Een ree was in de Zuid-Willemsvaart terecht gekomen en werd door de camera’s van Rijkswaterstaat bij Sluis 16 gespot. De brandweer werd gealarmeerd en kwam met o.a. en boot ter plaatse om de ree uit het water te redden.
Men wist het dier levend aan de kant te krijgen. De ree mocht vervolgens een ritje maken naar het nabij gelegen natuurgebied en daar werd hij vrij gelaten.
[nggallery id=’9348′]
Er zouden door natuurorganisaties, gemeentes of brandweer ..drinkmogelijkheden voor dieren in de droge bossen gerealiseerd moeten worden.
Toch zijn er die her en der meer dan dat je verwacht. Dit dier is echt niet in de kanaal gesprongen om te drinken.
Natuurlijk een ‘duimpje omhoog’ voor de brandweerlieden voor de reddingsactie
én voor de brugwachters die van heeeeeeel ver (via de camera’s bij de sluis, of zit daar wel nog een brugwachter?) het ree zagen zwemmen. Maar toch ook een beetje ‘verdrietig’ dat het beestje in het kanaal terecht was gekomen.
Het is in de bossen zo extreem droog, dat er in de vennetjes en waterpoelen geen drup water meer staat. En ineens is daar een gigantische watersloot. De dieren zullen tot het uiterste gaan om maar een grote slok te kunnen nemen.
En dan plons, paniek, want het beestje kan er bijna nergens meer uit. Een ree met zijn lange nek, kan zijn kop nog redelijk lang boven water houden, maar een wild zwijn, met zijn kop voor tegen de romp, met weinig nek en een bek als een grote schop om in de modder te wroeten, zal het zwemmend niet zolang kunnen volhouden en die enkele uittreed-plaatsen die er zijn, niet kunnen bereiken en daardoor veel sneller verdrinken dan een ree.
Pierke de vennen rondom deze locatie staan niet droog ook het blauwe meertje niet. Damwand profielen, te weinig uittreed plaatsen, natuurbrug, hekken en politiek, er gaat nog genoeg sterven door deze besluiteloosheid, maar deze is gelukkig gered.
In de regio is de brandweer al meer dan 50 keer uitgerukt voor mens of dier te water. Wat dat niet gekost heeft, daar had je een aardig hekwerk tot aan België (waar wel mens en dier sparende oevers zijn) voor aan kunnen leggen.