Stel: een werkgever betaalt vakantiegeld normaal altijd in de maand mei uit. Door de financiële gevolgen van COVID-19 wordt dit naar achteren geschoven en/of in twee uitbetalingsmomenten geknipt. Mag dat zomaar?
Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst terug naar de basis. Een werknemer bouwt jaarlijks ten minste 8% van het brutoloon aan vakantiegeld op. Eenmaal per jaar wordt dit uitbetaald. In de wet (Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag) staat dat uitbetaling van het vakantiegeld uiterlijk in de maand juni moet plaatsvinden. In de arbeidsovereenkomst of cao wordt hier vaak van afgeweken, wat is toegestaan zolang ten minste een keer per kalenderjaar het vakantiegeld wordt uitbetaald.
Afwijken van een bepaling uit de arbeidsovereenkomst / cao mag niet zomaar. Zeker wanneer er geen wijzigingsbeding is opgenomen. Ook wanneer deze er wel is, kan enkel onder strikte vereisten een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden plaatsvinden. Werkgevers zullen over het algemeen instemming van elke medewerker moeten vragen voor een afwijkende uitbetaling.
Wanneer er geen bepaling is opgenomen in de arbeidsovereenkomst / cao, en dus de wet leidend is, is ook voorzichtigheid geboden. Betaalt de werkgever het vakantiegeld altijd in mei uit, dan kan er sprake zijn van een verworven recht voor werknemers om ook dit jaar in mei het vakantiegeld uitbetaald te krijgen. Of hiervan sprake is, hangt af van verschillende factoren zoals de lengte van het dienstverband.
Wilt u als werkgever vakantiegeld later en/of gespreid betalen? De Arbeidsrecht advocaten van Aben & Slag Advocaten adviseren u graag. Of bent u als werknemer geconfronteerd met een wijziging in de uitbetaling van uw vakantiegeld? Neem ook dan contact op voor advies: 0495 – 53 61 38. Kijk voor de beantwoording van meer vragen als gevolg van het corona op www.abenslag.nl/nieuws.
Van UITSTEL, komt vaak AFSTEL…..
In een tijd waarin veel werkgevers al grote problemen hebben als advocaten dan ook nog eens proberen die werkgevers het moeilijker te maken. Goed gedaan.
Dus wanneer mijn wergever vakantiegeld zonder overleg niet betaald of later betaald, moet ik niks doen want hij heeft al zo moeilijk.
Dat zal jouw keuze dan zijn, maar als het geld er niet is en je blijft vast houden aan betaling bedenk dan ook wat je krijgt bij een faillissement. Gebeurt niet zo snel? Zelfs de multinationals hebben problemen, kijk bv naar het faillissement van Hertz. Niet iedere werkgever zal een probleem hebben met betalen in mei, maar een aantal wel. En ja, als je je werk wilt houden zou je dan dat vakantiegeld wat later kunnen accepteren.
Dat is niet mijn keus dat is de keus van een werkgever om zich niet aan de wet te houden, want dit geld staat gereserveerd voor de wernemer die daar iedere maand voor spaart.
Er zijn ook genoeg gezinnen die het geld hard nodig hebben.
Blijft jouw keuze of je in die situatie je werkgever wil helpen of niet. In die wet waar jij het over hebt is die mogelijkheid namelijk ook opgenomen.
Ik zou een advocaat in de arm nemen als ik jou was.
Ik denk dat je een denkfout maakt het gaat hier om dat een werkgever zonder toestemming van de werknemer vakantiegeld achterhoud of inhoud en dat mag niet, voor een werkgever is er ook nog de NOW regeling.
Waarom zijn in deze tijd advocaten een probleem voor veel werkgevers?