Het college van burgemeester en wethouders heeft een besluit genomen op de vergunningaanvraag voor het tijdelijk huisvesten van (maximaal) 108 internationale werknemers op de eerste verdieping van een gedeeltelijk leegstaand kantoor van een bedrijfspand aan de Doctor Schaepmanstraat in Weert.
De 108 internationale werknemers mogen hier voor de duur van maximaal 10 jaar worden gehuisvest. Dit besluit is genomen op basis van de in december 2018 door de gemeenteraad vastgestelde Beleidsnota huisvesting arbeidsmigranten gemeente Weert 2018. Hierin staat dat er met betrekking tot de huisvesting van internationale werknemers in de gemeente Weert maximaal 3 initiatieven voor in totaal maximaal 1.000 personen zijn toegelaten, maximaal 1 initiatief per bedrijventerrein en maximaal 400 personen per initiatief. Daarbij wordt de voorkeur gegeven aan de transformatie van leegstaande gebouwen.
Uitleg van het plan
Een gedeelte van het kantoor aan de Dr. Schaepmanstraat 45 in Weert wordt verbouwd en geschikt gemaakt voor tijdelijke huisvesting van internationale werknemers. Voor het beheer van de locatie, 24 uur per dag, 7 dagen per week, worden beheerders aangesteld.
Omwonendenoverleg
Voorafgaand aan de vergunningverlening is al een aantal keer met omwonenden gesproken. Aandachtspunten zoals die door omwonenden zijn benoemd, zijn meegenomen in het plan. Daarnaast wordt er, direct na de ingebruikname van de huisvesting, vanuit de gemeente Weert periodiek een omwonendenoverleg georganiseerd. Hieraan wordt deelgenomen door een afvaardiging van de omwonenden, een afvaardiging namens de wijkraad, de vergunninghouder en de beheerder.
Verleende vergunning
Wethouder Wendy van Eijk: ‘Er blijft een krapte op de arbeidsmarkt. Dat zagen we voorheen in bepaalde seizoenen, maar de laatste jaren komt dit permanent voor. Tot voor een aantal jaren betrof het vooral de landbouw, die deels seizoensgebonden is, maar inmiddels is er gedurende het gehele jaar krapte in meerdere sectoren zoals in de industrie, de bouw en de logistiek. De krapte zal de komende jaren verder toenemen, waarbij ook in sectoren zoals in de zorg en de horeca internationale werknemers nodig zullen zijn. We hebben eerder in de gemeente geconstateerd dat internationale werknemers, soms illegaal en onder erbarmelijke omstandigheden, zijn gehuisvest. Hoewel tegen illegale huisvesting handhavend wordt opgetreden, vindt het college het wenselijk dat wordt voorzien in kwalitatief goede huisvesting voor internationale werknemers. Daarom is in 2018 beleid vastgesteld door de gemeenteraad. Er wordt op dit moment gewerkt aan de realisatie van twee initiatieven voor grootschalige huisvesting binnen onze gemeente, waarvan dit er één is. Uiteraard begrijp ik de zorgen van de direct omwonenden. Met goede afspraken, een gedegen beheer en regelmatig overleg heb ik er vertrouwen in dat dit initiatief slaagt, mede dankzij de positief kritische houding van de omwonenden’.
Schaamteloos werkt Weert mee aan deze slavernij. Voor een ‘arbeidsmigrant’ gelden niet de huisvestings / wonings eisen die voor andere mensen gelden.
Supermarkten, geen enkele uitgezonderd willen graag voor groente de laagste prijs onderhandelen met de telers……anders hoeven ze niet te leveren….zo spelen ze de telers tegen elkaar uit.
De telers zijn dan gedwongen de arbeidskosten te minimaliseren….vandaar arbeidsmigranten…die ze via via door uitzendbureaus rondselen.
EIGENLIJK ZOUDEN WIJ EEN EERLIJKE PRIJS…..LEES HOGERE PRIJS!! IN DE SUPERMARKT MOETEN BETALEN….DAN WAS HET PROBLEEM GROTENDEELS OPGELOST……..MAAR DE MEESTE CONSUMENTEN WILLEN NIET MEER BETALEN.
Dit gebeurt steeds met veel meer producten in de supermarkt …met vlees, eieren, boter, brood enz enz.enz….
Moraal van dit verhaal……WIJ ZELF ALS KLAGERS ZIJN ER ZELF SCHULDIG AAN….OMDAT WE NIET BEREID ZIJN EEN EERLIJKE PRIJS VOOR PRODUKT EN DE DAARMEE GEMOEIDE ADRBEID TE BETALEN….
SOMS ZIE IK KOMKOMMERS VOOR €0,29 DIT KAN NIET,,,,,!
Ook de zeer sterke positie van de supermarkten in onze maatschappij zijn er deels schuldig aan….want ook zij bepalen vaak de prijs van een product.!.
Wat kletst onze wethouder Wendy uit haar nek. “Krapte op de arbeidsmarkt die de komende jaren zal toenemen.” Totaal achterhaald.
Het is een besluit van voor de Corona crisis.
Toen was er meer behoefte aan voordelige/tijdelijke arbeidskrachten.
Voorzichtig inschattend zal er voorlopig door minder dan 108 personen gebruik gemaakt worden van deze woonruimte.
Kijk naar vleesverwerkende Vion. Massale Corona besmetting , zeer waarschijnlijk door de huisvesting van meerdere personen in krappe ruimtes.
Oftewel het besluit is genomen , de realiteit heeft het besluit achterhaalt
duizenden werkeloze erbij afgelopen maand. Dan hebben we geen buitenlandse werknemers nodig die vaak ver beneden minimum inkomen te werk worden gesteld.
Je hebt volkomen gelijk, maar aan dit probleem kunnen arbeidsmigranten niets doen.
Bedrijven willen hogere winstmarges door te besparen op loonkosten. Uiteindelijk werkt dit moderne slavernij in de hand.
Inderdaad. Heeft niets te maken met krapte op de arbeidsmarkt maar is gewoon een verhaal van goedkope krachten. Zal een probleem blijven als binnen Europa zulke grote verschillen in kosten van levensbehoeften en werkbeloning blijven bestaan. Dan blijven de mensen uit de landen met lage levenskosten naar de landen met (vanuit hun perspectief) hoge lonen trekken.
Juist!
veel succes omwonenden en sterkte.
Er wonen geen mensen naast of tegenover hoor. En het is misschien handig om te wachten met ‘doodsangsten’ uitstaan tot daar grondige reden voor is.
Vergeet niet: als je in een buurt komt te wonen waar je van te voren al weet dat het overgrote deel van de mensen die daar al wonen je met de nek aankijken zonder dat er ooit kennis is gemaakt, dat dat een negatief effect heeft op het gedrag van de mensen die er bij komen.
In de categorie “dingen die kant noch wal raken…”
In de categorie “dingen die kant noch wal raken…”
Er is buiten de Randstad helaas meer xenofobie.