(Foto’s) Tussen de Koekoeksweg en de Ringbaan-Oost ligt het gemeentelijke bergbezinkbassin. Deze open betonnen bak met een oppervlakte van ongeveer 4000 m2 is onderdeel van het rioleringsstelsel.
In mei 2020 is de aanleg van zonnepanelen boven het gemeentelijke bergbezinkbassin aan de Koekoeksweg begonnen. In het kader van dubbel ruimtegebruik wordt boven dit bassin een ‘dak’ gemaakt, voorzien van zonnepanelen, om op deze manier duurzame energie op te wekken.
Het project past goed in de ambitie van de gemeente Weert om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit initiatief is een goed voorbeeld hoe bedrijfsleven en overheid samen kunnen optrekken bij het realiseren van een duurzame samenleving.
De staalconstructie is voltooid en inmiddels liggen bijna alle 2500 zonnepanelen op hun plek die straks een vermogen hebben van ruim 0,7 megawatt. Dit staat gelijk aan stroom voor bijna 200 huishoudens. De gemeente ontvangt van exploitant GroenLeven een jaarlijkse vergoeding om de ruimte te mogen gebruiken. De constructie blijft 25 tot 35 jaar staan en wordt daarna weer verwijderd.
Hopelijk hebben ze micro-convertors of optimizers voor de panelen op het westen ingezet, zodat het hele systeem geen last heeft van de schaduw van de bomen.
Mooi initiatief. Op plaatsen waar het kan. Voorkom zo veel mogelijk het plaatsen van panelen op landbouwgrond. Dit bederft het Weerter landschap, natuur, biodiversiteit en de landbouwgrond.
Er zijn situaties waar gewassen beter groeien bij een beetje schaduw. Maar er zijn idd genoeg oppervlakten die geschikt zijn voor deze functie. Drinkwaterbassins, daken van schuren, grote bedrijven, loodsen, winkels.
Heb je het dak van het Lidl distributiecentrum gezien op Google Maps, aan de Suffolkweg Zuid?
Goeie actie & slim ruimtegebruik!
Moet je voorstellen zo’n oppervlakte om 200 huishoudens van stroom te voorzien. Dat is 1% vd Weerter huishoudens en dan heb ik het nog niet over de bedrijven. Moet je nagaan hoeveel oppervlakte er nodig zou zijn om heel Weert van stroom te voorzien. En de constructie gaat misschien 25-30 jaar mee. De panelen zijn na 10 jaar wel op. Naar de milieustraat er mee dan?
En ’s nachts en als de zon niet schijnt dan heb je er niets aan. Er is altijd backup capaciteit nodig.
Het is niet zo dat de wasmachine op 1400 toeren kan zodra de zon flink schijnt, en deze terug naar 800 toeren moet als er wat sluierbewolking hangt…
De zon schijnt elke dag. Ook als het bewolkt is levert het energie. Misschien niet zoveel, maar toch. De ambtenaren werken tijdens kantooruren en dus niet ’s nachts. Financieel is het ook nog eens zinvol. Waarom denk je anders dat zelfs olie producenten in het midden oosten zonneparken en in Texas windmolens plaatsen om de pompen en raffinaderijen te laten lopen?
Het punt dat ik wil maken is dat die 0,7 megawatt als de zon niet schijnt (bijvoorbeeld ’s nachts) uit een andere energiebron moet komen. Dat zouden dan windmolens kunnen zijn. Maar als het ook niet waait dan zal deze energie uit een kolen/gas/biomassa gestookte centrale moeten komen. Dan ben je dus drie keer in capaciteit aan het investeren en dat is “niet zo slim”.
Inderdaad en het punt wat ik wilde maken is niet zozeer of de stroom nu naar de gemeente gaat of wie dan ook, maar dat we met zon en wind in nooit meer dan 10%-20% van onze energievoorziening kunnen voorzien zonder ons landschap grondig te vernaggelen en zonder ons helemaal afhankelijk te maken van de grillen van het weer of het feit dat het dag of nacht is.
Ooit gehoord van accu`s, zo iets als in de auto om te starten maar dan keer 100000. Steeds meer grootschalige energie op slag in li ion accu`s in containers. Door het hele land staan er steeds meer, gestuurd door de netbeheerder om het net in balans te houden. Wist u dat de accu ontwikkeling nu in de hoogste versnelling ooit staat en superaccu`s ontwikkelt worden die veiliger zijn en veel langer meegaan. Het is helemaal niet erg om u eerst te verdiepen in plaats van opnieuw onzin te kramen.
Moet je nagaan dat je onzin kraamt, Moet je nagaan dat zonnepanelen na 20 jaar nog ruim 80% van hun vermogen leveren. zonnepanelen zijn voor 95% te recyclen, moet je nagaan. Zonnepanelen leggen niet zeuren maar doen.
Jij hebt ze niet dat is duidelijk, anders zou je niet zoveel onzin kramen.
Dan ga je naar de rechtbank! Hier interesseert niemand jouw klaagzang
Hij wordt niet tegengehouden, maar heeft last van de bomen die (altijd?) schaduw op zijn dak werpen.
Niemand weet hier jouw situatie!! En niemand weet wie je bent.
En toch moeten we empathie met je hebben?
Vreemd ventje ben je
Zie je dat in je glazen bol?
Sorry voor de late reactie!! Was naar mijn zonnepanelen aan het kijken.
Doen het goed !! Hoe doen die van jouw het?
Dat heet een vergelijking. Ze doen het echt niet voor jou, maar voor het verbruik van de gebouwen van de gemeente. Met een terugverdientijd van maximaal 9 jaar kan het vergeleken worden met een rente van 8%. Daarna kun je 20+ jaar wat je bespaart op jouw energierekening als 100% voor jezelf rekenen. Veel plezier met die paar centen die je op de bank hebt staan.